Élet-Stílus

FIFA-korrupció: a NOB is vizsgálatot indít

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) körül kialakult újabb korrupciós botrányban érintett kameruni Issa Hayatou ellen vizsgálatot indít a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is, amelyben szintén tag az afrikai sportvezető.

A brit BBC televíziós csatorna hétfő este sugárzott Panorama című műsorában a FIFA végrehajtó bizottságának három tagjáról, a brazil Ricardo Teixeiráról – a 2014-es brazíliai vb szervezőbizottságának elnökéről -, a paraguayi Nicolas Leozról és a Hayatou-ról (képünk) mutattak be olyan dokumentumokat, miszerint 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül.

Hayatou állítólag még 1995-ben 100 ezer svájci frankot kapott. A NOB illetékesei arra kérték a BBC vezetőit, hogy a sikeres vizsgálat érdekében minden bizonyítékot adjanak át. A 64 éves Hayatou az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnöke is.

A CONMEBOL tagadja Leoz bűnösségét
A Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) még hétfőn este visszautasította a BBC televíziós csatorna műsorában elhangzott s a szervezet elnökét, Nicolas Leozt érintő korrupciós vádakat.

“Ezek az állítások teljesen alaptalanok – mondta Néstor Benítez, a CONMEBOL szóvivője. – A szenzációhajhász média időről időre ilyen vádakat vesz elő a botrány kirobbantása érdekében.”

A BBC Jack Warnert, a FIFA alelnökét is befeketítette, mondván, a nyári dél-afrikai világbajnokságra szóló jegyekkel próbált üzletelni a fekete piacon. Warner egyébként a közép-amerikai zóna, azaz a CONCACAF vezetője is.

Az első botrányt még a Sunday Times robbantotta ki, annak nyomán az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találták az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik