Élet-Stílus

Géppuskák pásztázzák a mexikói utcákat

Egyhetes klímakonferencia kezdődött Mexikóban hétfő reggel. Eddig még csak a lakosság érdektelenségéről és gépfegyverrel felszerelt rendőrségi terepjárókról tudunk beszámolni. Az fn.hu-n napról napra helyszíni beszámolót olvashat a klímacsúcsról.

A tavalyi koppenhágai klímacsúcson vállalt célok (Koppenhágai Egyezség) nem elégségesek ahhoz, hogy a károsanyag-kibocsátásokat a biztonságos szintre csökkentsük – állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP). A jelentés szerint ha csupán a tavalyi, gyenge vállalásaikat teljesítenék az országok, az 20 százalékkal több szén-dioxid kibocsátáshoz vezetne 2020-ra, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a felmelegedés ne haladja meg a kritikus 2 Celsius-fokot.

Az EU élen járhatna

A hétfőn kezdődő mexikói klímacsúcson a kormányoknak fontos feladata lesz, hogy pontosan felmérjék ezt a szakadékot, és minél előbb megoldást találjanak annak megszüntetésére. A delegáltaknak meg kell állapodniuk egy olyan tervezetben, mely már nem tartalmaz joghézagokat, így a könyvelési és egyéb trükkök már nem lehetnek eszközei a kibocsátási szakadék további tágításának – közölte az fn.hu-val a WWF Magyarország.

A cancúni tárgyalások során fontos lenne egyértelművé tenni és pontosan meghatározni a célok és vállalások közötti eltérést; majd egy jól kidolgozott, ütemtervvel is ellátott programot kellene országonként meghatározni e szakadék leküzdésének érdekében. Csak így biztosítható, hogy a kibocsátásokat a biztonságos szintre tudjuk csökkenteni és az embereket meg tudjuk óvni a klímaváltozás katasztrofális hatásaitól – véli a civilszervezet.

Tavaly a dán fővárosban tömegtüntetések és összecsapások kísérték a klímacsúcsot. (MTI)

Tavaly a dán fővárosban tömegtüntetések és összecsapások kísérték a klímacsúcsot. (MTI)

Nem várhatunk csodát

Az úgynevezett ’Cancún Csomag’ több kulcsterületen is fontos előrelépést mutatna. A legnagyobb esély erre a tárgyalások kezdetekor a finanszírozás, az erdővédelem, a kiszolgáltatott országok adaptációjának támogatása, valamint a kibocsátások csökkentését célzó transzparens rendszer kialakítása terén mutatkozik. Az egyik legnagyobb kihívás egy jogilag is kötelező vállalási rendszer kialakításával kapcsolatban merül fel. További kulcsterület lesz a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezmény jövője is. Ezeken a területeken jelentősek a különbségek az olyan nagyhatalmak között mint Japán, India, Kína és az
USA.

Japán például nem kívánja meghosszabbítani a Kiotói Egyezményt, ez a hozzáállás pedig gátja lehet egy cancúni intézkedéscsomag elfogadásának mindaddig, amíg Japán nem hajlandó a konstruktív együttműködésre. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem szabad Cancúntól várni a globális klíma problémák végső megoldását. Ehelyett fokozatosan kell előrelépnünk, folyamatosan javítani kell bizonyos területeket, és részletesen ki kell dolgozni a főbb témákat annak érdekében, hogy végül – legkésőbb a jövő évi COP-on – az országok már egy jogilag is kötelező globális klímaegyezményt írhassanak alá.

Az EU jelenleg megrekedt a 2020-ra előirányzott 20 százalékos kibocsátás csökkentési célnál, ami lényegében azt jelenti, hogy minden halad tovább a régi kerékvágásban. A WWF szerint az uniónak sürgősen lépéseket kellene tennie a 30 százalékos cél elvállalásáért.
Az emberek nincsenek képben

A civilszervezet munkatársa a mexikói Cancunban, a klímakonferencia helyszínén tartózkodik, ahonnét az fn.hu-n napról-napra beszámol a konferencia eseményeiről, a helyszínen uralkodó hangulatról. A találkozó előestéjén a cárosban – Koppenhágával ellentétben – semmi jele nem volt, hogy konferencia lesz, nincsenek tele az utcák erre emlékeztető óriásplakátokkal, nem látni aktivistákat – mondta el lapunknak Benkő Dániel, a WWF Magyarország munkatársa.

Az embereknek dereng valami, de valójában nem foglalkoznak vele, milyen döntések meghozatalára készülnek a városban. Főleg nem érdekli ez az egyik legnagyobb CO2-kibocsátó Amerikai Egyesült Államok Mexikóban nyaraló állampolgárait.

Az utcákon viszont elképesztő a rendőri készültség, a városban több ellenőrzőpontot állítottak fel, amelyeknél tucatnyi géppisztolyos rendőr posztol. A járőrkocsik Cancunban platós terepjárók, amire géppuska van felszerelve. Indul a maraton

Vasárnap a civilszervezetek az utolsó egyeztetéseket tartották, mindenki a hétfőn induló maratonra készült. A konferenciát reggel Lykke Friis, a tavalyi, koppenhágai konferencia elnöke és dánie klímáért felelős minisztere nyitotta meg. A tervek szerint ezután megválasztják a konferencia (COP15) elnökét, aki Patricia Esinosa asszony lesz, Mexikó külügyi államtitkára. Az elnöksége rotációs alapon megy körbe, most a Latin-amerikai és karibi csoport a soros, ők jelölték Espinosa asszonyt.

Ezután szavaznak a programról és az időtervről, majd kezdődik a menet, amelyről csaknem élőben fogunk beszámolni a WWF Magyarország helyszíni munkatársa segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik