Élet-Stílus

De mi lesz fogyókúra után?

A tapasztalt fogyókúrázók tudják: nem leadni nehéz a súlyfölösleget, hanem megakadályozni, hogy újból felszedje az ember.

Ameddig több kalóriát éget el az ember, mint amennyit bevisz, tartani tudja karcsúbb alakját, függetlenül attól, hogy mit eszik. Nemrég kutatás vizsgálta, milyen étrenddel lehetne elkerülni a lekerült kilók visszatérését.

A sovány húsokban, baromfiban és babfélékben bővelkedő, de csekély szénhidrátot tartalmazó étkek “ideálisak a súlyfölösleg visszatérésének megakadályozására” – írták a Koppenhágai Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.

A kutatásban nyolc európai országból 773 túlsúlyos és elhízott felnőtt és családja étkezését vizsgálták. A résztvevők először 2 hónapos, alacsony zsírtartalmú diétát tartottak (ezalatt átlagosan 11 kilót fogytak), majd az ideális étrend kiválasztásához öt csoportra osztották a résztvevőket, és más-más étrendet írtak elő nekik.

Négy étrend a fehérjék és a szénhidrátok magas és alacsony tartalmát variálta. Az ötödik szerepelt kontrolként: ebben mérsékelt fehérjét és korlátozás nélküli szénhidrátot ehettek a résztvevők.

A kísérletben a fogyókúrázók családja is részt vett, mivel a kutatók szerint a család bevonása, a közös étrend kialakítása – és esetleg a családtagok közös diétája is – nagyobb motiváló erővel bír.

Féléves diétázást követően csupán a fehérjében szegény, szénhidrátban gazdag étrendet követő csoport tagjai szedtek fel jelentős súlytöbbletet, közel 2 kilót. Ezzel szemben a fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étrendet követőknél némi további súlycsökkenés tendenciája rajzolódott ki.

A kutatásból az is világosan kiderült, hogy a sok hús, kevés szénhidrát-diétát könnyebb volt betartani, az vonzóbb volt a résztvevőknek, kevésbé élték meg fogyókúraként, és sokkal kevesebb volt a lemorzsolódás is (mivel az egész családra kiterjedő étrend kötöttségei sok családot a kísérlet idő előtti abbahagyására késztettek).

A tanulmány szerzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a kutatás rövid ideig követte a kísérletben résztvevőket, és az eredmények megerősítésére hosszabb távú megfigyelésre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik