Élet-Stílus

Infarktus: gének vagy életmód miatt?

Nem feltétlenül a gének a felelősek azért, hogy a szívinfarktus egy családon belül, több generációban is előfordul.

Dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, mértéktelen alkoholfogyasztás, elhízás: a szívbetegség öt legfontosabb kockázati tényezője, amit mindenkinek el kellene kerülnie ahhoz, hogy megóvhassa szíve egészségét. Szakértők szerint ugyanis minél több ilyen rizikófaktorral él valaki együtt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy infarktust, vagy az átlagosnál korábban szívrohamot kap.

Donald Lloyd-Jones, és orvos kollégái egy átfogó tanulmányban azt vizsgálták, vajon a genetikának, vagy az életmódnak jut nagyobb szerep a szívbetegségek kialakulásában. Úgy tapasztalták, hogy az életvitel nagyban befolyásolja a genetikát, minél hamarabb kezdenek egészséges életet élni, annál kevésbé lesznek esélyesek a szívbetegségekre. A szakértők kutatásukat közel 3000 fő bevonásával készítették, az eredményeik pedig azt mutatták, hogy a szívbetegségek tekintetében kevés az öröklött tényező.

A szakértők figyelmeztetnek, ettől függetlenül az életmód és az étkezési szokások hagyományozódnak, ez pedig már komoly rizikófaktor lehet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szívbajok gyógyszerhiány miatt (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik