a38
Élet-Stílus

Úszó kiállítótérrel bővült az A38 hajó

Multifunkcionális úszó kiállító- és előadótérrel bővült kedden a főváros népszerű kulturális központja, az újbudai A38 állóhajó.

A már több mint hét éve működő népszerű kulturális központ, az A38 hajó kinőtte a rendelkezésére álló teret. A mellé nemrég illesztett úszómű a nyergesújfalui hajógyárban készült, 300 tonna acélból, üvegből és vasszerkezetből áll. A mintegy másfél évig tartó beruházás költségeinek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából származó vissza nem térítendő támogatás, 300 millió forint fedezte, 15 százalék volt az önrész. A dereglye főtermét kiállítások megrendezésére, filmvetítésre, előadások megtartására tervezték, emellett kép- és hangfelvételek készítésére alkalmas stúdió és irodák kaptak helyet rajta.

A mintegy 50 méter hosszú, 11 méter széles, és négy méter belmagasságú, 60 centiméteres merülésű építmény az A38 hajón keresztül közelíthető meg négy hídon keresztül. A művészdereglyéhez egy európai szabványoknak megfelelő vízibusz-kikötőt is építettek.

Az úszómű M. Miltényi Miklós építész, képzőművész, az A38 imázsának, logójának egykori tervezője retrospektív kiállításával nyílt meg. Este több fellépő, köztük Barabás Lőrinc részvételével bulival ünnepelték az eseményt. November 23-án a My City fesztiválsorozat keretében fiatal osztrák médiaművészek munkáiból nyílik tárlat, december 10-én pedig, kapcsolódva a Laibach szlovén zenekar A38-beli koncertjéhez, az együtteshez kötődő Neue Slowenische Kunst művészcsoportot bemutató videóinstalláció-kiállítást rendeznek.

AJÁNLOTT LINKEK:
Úszó kiállítótérrel bővült az A38 hajó (FN.hu)
Doboz a Dunán – megnyitották az A38 új nyúlványát (Kultblog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik