Élet-Stílus

Menesztenék Alföldit

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Nemzeti Színházban rendeznek ünnepséget Erdély Romániához csatolására, és hazaárulással vádolja a kormányt is. A KDNP a fejét követeli, a Fidesz elítéli. Alföldi Róbert senkit nem akart megsérteni, és szerda este visszavonta a Nemzeti Színház bérlésére vonatkozó megállapodást a román kulturális intézettel.

A Jobbik szerint a hazaárulás fogalmát is kimeríti az, hogy egy olyan szimbolikus magyar közintézmény biztosít helyet a román nemzeti ünnepnek, mint a Nemzeti Színház. Ez az ünnep ugyanis Erdély Romániához csatolásával függ össze. „Ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős” – fogalmaz a Dúró Dóra képviselő nevével ellátott közlemény.

„Érdeklődve várjuk azt is, hogy a magyar állam nevében – Medgyessy Péter nyomdokaiba lépve – kik koccintanak majd december elsején. Továbbá tájékoztatást kérünk arról, hogy a II. bécsi döntés évfordulójának megünneplésére melyik bukaresti közintézményt bérli ki a magyar kormány” – írja a Jobbik. A párt december elsejére tüntetést szervez a Nemzeti Színház épülete elé.

Alföldi visszalépett

„A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor – miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét – úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz. Ezért engedélyeztem a színház bérbeadását. A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni” – olvasható Alföldi Róbert főigazgató közleménye a Nemzeti Színház honlapján.

Szerda este a főigazgató bejelentette: visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.

A KDNP azonnali vizsgálatot követel, miután a Nemzeti Színház igazgatója „a magyar színjátszás templomát” nem rendeltetésszerű célokra adta át – közölte Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője. A KDNP azt kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből. Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére – közölte Pálffy István.

A Fidesz nem tudja elfogadni

A Fidesz parlamenti képviselői sajnálattal olvasták Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának a román állami ünnepséggel kapcsolatos nyilatkozatát. Ha azt feltételezzük, hogy az igazgatót a legjobb szándék vezette abban, hogy a „két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz”, azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát – közölte a Fidesz frakciója.

Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg – írják közleményükben.

1918. december 1.

A Budapesten alakult román Nemzeti Tanács 1918. december 1-jére szervezett népgyűlést Gyulafehérvárra, ahol kimondták Erdély, a Bánság és Máramaros egyesülését a Román Királysággal – írtuk egy korábbi cikkünkben. December 22-én Kolozsvárott magyar népgyűlést tartottak, ahol az államközösség fenntartása mellett álltak ki. Karácsony napján a román hadsereg bevonult Kolozsvárra, és minden demokratikus intézményt megszüntetett. A nagyhatalmak végül a Versailles melletti Trianon palotában ütötték rá a pecsétet az elszakadásra.

Magyarországból 102 200 négyzetkilométernyi területet csatoltak Romániához, amelynek 5,2 millió lakosából 2,9 millió volt román, 1,7 millió magyar, 560 ezer pedig német anyanyelvű. A románság 53,8 százalékkal éppen úgy volt többségben Erdélyben, mint a soknemzetiségű, ezért széthullásra ítélt Magyar Királyság területén a magyarság. A székely humor a mai napig úgy tartja, ezen a decemberi napon csatolták Romániát Erdélyhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik