Élet-Stílus

Gyógyszerek miatt sok az autóbaleset

A receptre kapható gyógyszerek befolyásolják a vezetési képességeket?

A francia orvosoknak és gyógyszerészeknek a jövőben minden eddiginél jobban fel kell majd hívni betegeik figyelmét arra, hogy a felírt gyógyszer mennyiben befolyásolja a vezetési képességeiket. Kutatók ugyanis egy 72 ezer fő bevonásával végzett vizsgálat végén arra jutottak, hogy néhány gyógyszer szedése mellett sokkal nagyobb a valószínűsége a saját hibás autóbalesetnek.

Francia kutatók szerint az összes közlekedési baleset mintegy 3%-a vezethető vissza arra, hogy a sofőr receptre kapható gyógyszert szedett és nem volt tisztában annak mellékhatásaival. A kutatók most négy kategóriába sorolták be a kapható gyógyszereket, hogy ezzel jól el tudják különíteni egymástól a veszélyes és az ártalmatlan pirulákat.

A mellékhatásokról és a gyógyszerben található hatóanyagokról mindenképpen érdemes már jó előre tájékozódni, főleg, ha valaki volán mögé tervez ülni, már csak azért is, mert bizonyos hatóanyagok – néhány esetben még a kevésbé erősek is – lassíthatják a reflexeket és koncentrációzavart, vagy feszültséget okozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik