Élet-Stílus

Egy japán lány is megkaphatja a Puskás-díjat

A nemzetközi szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta a legszebb gólért járó, immár második alkalommal kiírt Puskás-díj jelöltjeinek névsorát.

A FIFA egyetlen személyről elnevezett díját a január 10-én sorra kerülő zürichi gálán veheti át a 2010. január 1. és október 15. közötti időszak legszebb góljának szerzője.

Tavaly Cristiano Ronalo volt a Puskás-díj nyertese, miután – még a Manchester United labdarúgójaként – az FC Portónak 35 méterről lőtt BL-góljára voksoltak a legtöbben.

Most is a legtöbb szavazatot kapó játékost jutalmazzák az Aranycsapat legendájáról elnevezett díjjal. Az elismerésre pályázó gólnak – illetve szerzőjének – egyébként ezúttal is több kritériumnak kell megfelelnie: az alap, hogy szép legyen, másfelől nem előzheti meg az ellenfél hibája, és azt is figyelembe kell venni, hogy a gól milyen meccsen esett.

Nem mindegy tehát, hogy valakinek honi Ligakupa-meccsen vagy világbajnoki döntőben „sül el” a lába. Más kérdés, hogy magyar játékos nem szerepel a jelöltek névsorában…

A szakmai zsűri által kiválasztott tíz legszebb találat között ugyanakkor először akad olyan, amelyet női focista szerzett, jelesül az U17-es japán válogatott Jokojama Kumi.

A Puskás-díj jelöltjei

Siphiwe Tshabalala (Dél-Afrika színeiben lőtt góllal), Giovanni van Bronckhorst (Hollandia), Hamit Altintop (Törökország), Matthew Burrows (Glentoran), Linus Hallenius (Hammarby), Lionel Messi (Barcelona), Samir Nasri (Arsenal), Neymar (Santos), Arjen Robben (Bayern München), Jokojama (U17-es japán női válogatott)

A gólokat megtekinteni és szavazni itt lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik