Élet-Stílus

F1: Vettel a világbajnok!

Sebastian Vettel nyerte a Forma-1 történetének 26. világbajnoki címét, miután rajt-célt győzelmet aratott az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon, hat helyet verve a futam előtt éllovas Fernando Alonsóra.


A rajtnál tisztán jött el a mezőny: Vettel mögé besorolt Hamilton, a negyedik helyről induló Button pedig Alonso elé ugrott. Az első kör legfontosabb eseménye Michael Shchumacher és Vitantonio Liuzzi ütközése volt: előbbi az ötödik kanyarban megpördült, az olasz pedig szemből nekirohant. A hétszeres bajnok fejét hajszállal kerülte csak el a kerék.

Azonnal beküldték a safety cart, és ezt a vb-cím sorsát is befolyásolóan kihasználta Rosberg és Petrov: miközben az élmezőny kint maradt, ők bementek kereket cserélni. Az újrarajtolás előtt Vettel ügyesen beugratta Hamiltont, akinek a pályáról is le kellett mennie, így leszakadt, a Red Bull-os pedig simán elhúzott. Vettel és Hamilton mögött Button, Alonso, Webber, Massa, Barrichello, Kobayashi, Kubica és Sutil volt a pontszerző helyeken.

Mark Webber a 12. körre eléggé elfogyasztotta a szuperlágy gumikat, és ki is állt kerékcserére. A Ferrarinál azonnal ugrásra készen várták, hogy kell-e cserélni Alonsónál is, de végül Massát hozták be, szerették volna Webber elé juttatni a brazilt, de nem sikerült. Időközben Vettel is lassult, valószínűleg szintén egyre inkább elkoptak a gumijai.

GALÉRIA

GALÉRIA

Alonso a 15. kör végén jött ki, hogy még az egyre gyorsabb Webber elé jöhessen vissza, ami épp csak, de összejött, mivel az ausztrál értékes tizedeket veszített a Toro Rossó-s Jaime Alguersuari megelőzésével. Alonsóék a 20. körre érték utol a rögtön a safety car alatt kereket cserélt és elvileg a végéig kint maradó Petrovot és az előtte haladó Rosberget. A spanyolnak mindenképpen előznie kellett, mert a kerékcserék lezajlása után csak a 7. helyen végzett volna ennél a felállásnál. Alonso egy előzési kísérletnél még a pályát is elhagyta, egészen magára húzta Webbert, aki viszont később hibázott.

Hamilton a 23. kör végén, Vettelt eggyel később cserélt kereket, utóbbi azonban nemhogy visszajött elé, közéjük került Kobayasahi és Kubica is, ezzel a német ideiglenesen a kezében érezhette a bajnoki címet. Míg Hamilton a negyedik helyen Kubica, Alonso és Webber pedig a 11-12. helyen Petrov mögött beragadva rótta egymás után a köröket, Vettel simán, semmitől sem zavartatva haladt a bajnokság felé.

Kubica nyolc körrel a vég előtt váltott szuperlágyra, és bőven Petrov – valmaint Alonso – elé került vissza a pályára. A spanyol helyzete egyre reménytelenebbé vált, hiszen a pontszerző helyek végső rendeződése után Vettel, Hamilton, Button, Rosberg, Kubica és Petrov mögött csak a hetedik volt, ami német riválisa bajnoki címét jelentette. Petrov és Kubica szereplésével a Renault busásan “kárpótolta” Vettelt a korábbi műszaki és motorhibákért, Alonso esélyeit ugyanis a két sárga-fekete autó lehetetlenítette el.

Változás már nem történt a leintésig, Sebastian Vettel a futamgyőzelemmel a bajnoki címet is megszerezte. 23 évesen és 134 naposan minden idők legfiatalabb bajnoka lett, a levezető körön sírva mondott köszönetet a csapatnak, mialatt Alonso elég sportszerűtlenül Petrovnak integetett.

Abu-Dzabi Nagydíj (55 kör/305,355 km):

1. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:39:36.837 ó (átlag: 189,923 km/ó)
2. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 10.162 mp hátrány
3. Jenson Button (brit, McLaren) 11.047 mp h.
4. Nico Rosberg (német, Mercedes) 30.747 mp h.
5. Robert Kubica (lengyel, Renault) 39.026 mp h.
6. Vitaloj Petrov (orosz, Renault) 43.520 mp h.
7. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 43.797 mp h.
8. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 44.243 mp h.
9. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) 50.201 mp h.
10. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 50.868 mp h.
11. Nick Heidfeld (német, Sauber) 51.551 mp h.
12. Rubens Barrichello (brazil, Williams) 57.686 mp h.
13. Adrian Sutil (német, Force India) 58.325 mp h.
14. Kobajasi Kamui (japán, Sauber) 59.558 mp h.
15. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 1:03.178 p h.
16. Nico Hülkenberg (német, Williams) 1:04.763 p h.
17. Heikki Kovalainen (finn, Lotus) 1 kör h.
18. Lucas di Grassi (brazil, Virgin) 2 kör h.
19. Bruno Senna (brazil, Hispania) 2 kör h.
20. Christian Klien (Österreich) Hispania 2 kör h.
21. Jarno Trulli (olasz, Lotus) 4 kör h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik