Élet-Stílus

Vívó-vb: bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat

Bronzérmet nyert a magyar férfi párbajtőr-válogatott a párizsi vívó-világbajnokság szombati, utolsó versenynapján.

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András összeállítású Európa-bajnok együttes a legjobb 16 között 31-25-re verte a japánokat, majd a negyeddöntőben könnyedén, 45-37-re a németeket, aztán a fináléba jutásért rendezett ütközetben 45-38-ra kikapott az amerikaiaktól. Utóbbi összecsapáson kisebb térdsérülést szenvedett Boczkó Gábor, aki azonban a bronzmérkőzésen már ismét vívott. Nem is akárhogyan: három asszóját plusz hetes mutatóval zárta.

Imre az oroszok elleni helyosztó elején Pavel Szuhovval 3-3-at vívott, majd Rédli 4-3-ra kikapott Szergej Hodosztól, az első kör végén pedig Boczkó 4-1-gyel elintézte a tavaly világbajnok Anton Avgyejevet (10-8). A folytatásban Imre 1-0-ra kikapott Hodosztól, Boczkó viszont továbbra is ellenállhatatlan volt: 3-0-ra verte Szuhovot. Őt követve Rédli is nyert Avgyejev ellen 6-4-re, ezzel komoly előnybe került a magyar csapat (19-13). A harmadik körben Boczkó 1-0-ra nyert Hodosz ellen, Imre 6-6-ot hozott össze Avgyejevvel, így Rédli 26-19-nél ment fel a pástra Szuhov ellen. Bő egy perc alatt megint izgalmassá vált az összecsapás, az orosz ugyanis sorozatban öt tust adott. 26-24 után viszont a magyar vívónak is voltak jó akciói, ennek eredményeként a vége előtt fél perccel 32-26 állt a táblán. Aztán Szuhov megint felzárkózott kettőre, majd az utolsó kilenc másodpercben, 32-30-at követően még négy együttes találat esett. Jól szórakozott a közönség.

A fináléban a címvédő franciák jelentős, nyolctusos hátrányt ledolgozva nyertek az amerikaiak ellen, a mintegy 4500 párizsi néző legnagyobb örömére. Boczkó Gábor az eredményhirdetés előtt fair play díjat vehetett át Kamuti Jenőtől, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől, amiért a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének elődöntőjében, a későbbi győztes észt Nikolai Novosjolov elleni asszója során egy megítélt együttes találatnál jelezte a bírónak, hogy az ő szúrása talajt ért.

Férfi párbajtőr, a 3. helyért:
Magyarország-Oroszország 36-34

Döntő:
Franciaország-Egyesült Államok 45-36

A végeredmény: 1. Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Jérome Jeannet, Ulrich Robeiri), 2. Egyesült Államok (Cody Mattern, Weston Kelsey, Benjamin Bratton, Benjamin Ungar), 3. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik