Élet-Stílus

Webber elpuskázta, Alonso lépéselőnyben

Az Abu-Dzabiban zajló idényzáró nagydíj időmérőjét Vettel nyerte, legjobban mégis a harmadikként záró Alonso örülhet, hiszen a vb-címét közelről veszélyeztető Vebber csak ötödikként zárt.

Festői naplementével kezdődött a 2010-es idény utolsó kvalifikációja, az Abu-Dzabi Nagydíj időmérő edzése. Már az első szakaszban látszott, hogy a csökkenő hőmérséklet mellett Hamilton és Alonso is borsot törhet a Red Bullosok orra alá. Vettel, Hamilton és Alonso is volt első, végül a spanyol meg is tartotta a vezetést, az utolsó pillanatban pedig meglepetésre Nico Rosberg ugrott a második helyre. A Q1-ben szokás szerint búcsúztak az újonccsapatok pilótái, a legjobb helyen a Lotus ké pilótája, Jarno Trulli és Heikki Kovalainen végzett.

A Q2 is érdekesen alakult: Vettel ugyan magabiztosan verte a mezőnyt, de mögötte borult a papírforma. A második legjobb Jenson Button lett, Hamilton kivárt, kockáztatott és majdnem rajta is vesztett, amikor az egyik kanyarban Massa a kerékvetőre szorította. Hamilton végül az ötödik idővel zárt Webber mögött, míg Rosberg megint villant a végén, és a harmadik helyre ugrott. Alonso csak a csalódást keltő hatodikként jutott tovább, még furcsább volt azonban, hogy Robert Kubica úgy vérzett el, hogy az újonc Vitalij Petrov gond nélkül lépett át a Q3-ba.

A Q3 elején megint erősnek látszott a McLaren, Hamilton és Button is jól ment, azonban Vettel már az első gyors körén az élre ugrott, és később még javított idején. Csapattársa, Webber csak küszködött és egy darabig Alonso számára sem volt túl rózsás a helyzet, csak a hatodik helyen állt. Hamilton, Alonso, Rosberg és Massa utolsó nekirugaszkodása előtt a négy pilóta egymás hegyén-hátán próbált távolságot, tiszta pályát fogni, nagy nehezen sikerült csak rendeződniük a célvonalig. Hamilton végül közel került Vettelhez, de bő három századdal elmaradt tőle, Alonso pedig a számára egyébként megfelelő harmadik helyet szerezte meg, így a Red Bull-os német megszerezte idei 10. pole pozícióját. Buttoné a negyedik rajtkocka, a vb-címre hajtó Webber pedig csak ötödikként indulhat vasárnap.

Abu-Dzabi Nagydíj, rajtsorrend:

1. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
Lewis Hamilton (brit, McLaren)

2. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
Jenson Button (brit, McLaren)

3. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Felipe Massa (brazil, Ferrari)

4. sor:
Rubens Barrichello (brazil, Williams)
Michael Schumacher (német, Mercedes)

5. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Vitalij Petrov (orosz, Renault)

6. sor:
Robert Kubica (lengyel, Renault)
Kobajasi Kamui (japán, Sauber)

7. sor:
Adrian Sutil (német, Force India)
Nick Heidfeld (német, Sauber)

8. sor:
Nico Hülkenberg (német, Williams)
Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India)

9. sor:
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)
Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)

10. sor:
Jarno Trulli (olasz, Lotus)
Heikki Kovalainen (finn, Lotus)

11. sor:
Timo Glock (német, Virgin)
Lucas di Grassi (brazil, Virgin)

12. sor:
Bruno Senna (brazil, Hispania)
Christian Klien (osztrák, Hispania)

A futamot vasárnap, 14 órakor rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik