Élet-Stílus

Lady Gágá nyerte a Márton napi szépségversenyt

Szent Márton napja az éves gazdasági munkák lezárulását jelentette, amikor kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. A Márton napi hagyományokat országszerte több helyen is felelevenítették.

Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban libaszépségversenyt rendeztek. Máté Márton Lady Gágá nevű lúdja nyerte el a legszebb Márton napi lúd címet.
Képgaléria!

Képgaléria!

Márton-napon a hagyomány szerint országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartották.

A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy kalendáriumi regula szerint: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” „A bornak szent Márton a bírája” – tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor.

Eszerint kemény télre számíthatunk, fehér karácsonyra és jó szombati lakomára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik