Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Dub FX vagy Harry Potter

A hétvége 200 tonna havat, snowboardosokat, és jó pár sztárt ígér a hétvégére. Itt lesz Natacha Atlas, James Zabiela, Dub FX, Grandmaster Flash, a Colosseum, de bluesfesztivál, rendhagyó és dél amerikai cirkusz is vár ránk, ha kulturális programok közé merészkednénk.

Péntek, november 12.

Natacha Atlas már igencsak jól ismert vendég itt Magyarországon, ahová még a Transglobal Underground brit zenekar énekeseként jött el, és már akkor is megfogta a hazai közönséget, ahogyan a az afrikai, a keleti és a nyugati zene fúziójával kísérletezett. Dalaiban fontos szerepet szán a muszlim és a zsidó kultúra közelítésének, minthogy maga is egy személyben hordozza mindkét kultúra jegyeit. Apai ágon marokkói zsidó és egyiptomi, anyai ágon brit családból származik. Ő már Belgiumban és Angliában nőtt föl, mégis hamar visszatalált a gyökerekhez, bár nagyobb sikerei előtt egy salsazenekar tagja is volt. Leginkább azonban az arab zenébe ásta bele magát, annak is a populárisabb vonalaiba, melyet a legkülönfélébb stílusokkal párosít. Közkedvelt dala például az legendás blues-zenész, Screaming Jay Hawkins szerzeménye, az I Put a Spell on You, vagy a francia sláger, a Mon amie en rose arabos feldolgozása. Dalai a nyugati és az arab világban egyaránt népszerűek, Egyiptomban például több szappanoperában is hallhatók.

A Trafóba érkező CIRCA produkció letisztult, látványos előadás, a cirkuszi műfaj teljesen új megközelítése. Semmi díszlet, semmi kellék, csupán a nehézkedésnek – nem is annyira – kiszolgáltatott testek nagyon is valós színpadi jelenléte. Nincs történet, nincs mese, nincs teatralitás, az egymásra utaltság és a kölcsönös bizalom nem holmi példázaton keresztül, hanem a legegyszerűbb fizikai valójában kerül a szemünk elé a lámpák hol sejtelmes, hol élesen metsző fényköreiben. A fiatal, brisbane-i társulat 2004-es megalakulása óta öt kontinens számtalan országában elállította már a közönség lélegzetét. Idei európai turnéjuk állomása Magyarország.

A hétvége legnagyobb durranása minden bizonnyal a Monster Energy Fridge fesztivál lesz, amely egyrészt a Budapesten felállított tízemeletes ház magasságú rámpamonstrum miatt lesz kimagasló, de a sportág krémjéhez tartozó snowboardosok, freestyle síelők és az elektronikus zene sztárjai miatt is. Pénteken fellép például a drum and bass meghatározó egyénisége, a house irányzat egyik legjobbja, a brit James Zabiela. Őt lemezjátszó kezelési technikáján kívül, kifinomult loop és effektkezelési zsenialitásáról ismerik. Névjegye a kompromisszumok nélküli breakbeat és house zene, és ezek fúziója.

—-Szombat, november 13.—-
Biztosan nagyszerű kunsztokat mutatnak szombaton is Monster Energy Fridge fesztivál műhavas óriásrámpáján, de lehet, hogy arra többen lesznek kíváncsiak, hogy Dub FX milyen trükköket csinál a mikrofonnal. Idén nyáron már kétszer is nyomta nyári fesztiválokon Magyarországon, így aki ezekből kimaradt most megnézheti az ausztrál srácot, hogyan csinál zseniális zenét a szája, egy mikrofon, egy looper és pár torzító pedál segítségével. Ugyancsak szombaton a hiphop nagymestere tolja a ritmust a közönségnek. Grandmaster Flash sem először jár nálunk, de a barbadosi születésű sztár a műfaj születésénél bábáskodott és végigkövette a felcseperedését is olyan klasszikus számot, mint a The Message, amelynek klipjében olyan korabeli klasszikus elemeket fedezhetünk fel, mint a vállon cipelt gettórpobbantó, vagy a Michel Jackson által is előszeretettel hordott fehér flitteres kesztyű.

A válságnak akad némi pozitív hozadéka is. Most például az, hogy az Almássy Szabadidőközpontot az azt megvásárló befektető még nem tudta átalakítani, így ismét lehetnek itt kulturális események, mint ahogyan most szombaton is, amikor a Kontra Blues Festnak ad otthon a nagy múltú épület. A rendezők úgy válogatták össze a fellépőket, hogy a blues műfaj minden válfaja, a rhytm and bluestól a delta bluesig képviselteti magát. Valamint lehetőséget kapnak olyan fiatal zenészek (bár egyesek szerint a blues autentikus előadásához, bizonyos kor szükségeltetik), akik zsenge koruk ellenére már mesterei hangszereiknek, és megszállottjai a műfajnak. Fellép többek közt a Ferenczy György és a Rackajam, Török Ádám és a Mini, az S Modell és a Living Blues Project.

Még nincs vége Pécsett a kulturális főváros évadnak. Most épp a jövő zenéje költözik ide. A POTE Aulájában lép fel az UMZE Kamaraegyüttes, a koncertprogramban három mű hangzik el: egy 20. századi „klasszikus” és két kortárs zenei magyar műalkotás. Az Új Magyar Zene Egyesülete az 1911-ben alapított, Bartók és Kodály nevével fémjelzett Új Magyar Zeneegyesület (UMZE) szellemi örökségének továbbvitelét tűzte ki célul. Ennek lényege a XX. század immáron klasszikus kompozícióinak repertoáron tartásán túl a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők legfrissebb műveinek megismertetése. A 2010-11-es évadban Vajda Gergely, az Amerikában élő fiatal karmester-komponista az együttes rezidens karmestere. Ő vezényli a november 13-i hangversenyét, amelyen egyik saját darabja is elhangzik.

—-Vasárnap, november 14.—-

Igazi nosztalgiabulinak ígérkezik a Colosseum búcsúkoncertje a Millenárisban, hiszen a Colosseum ismét útra kelt, hogy sort kerítsen az európai búcsúturnéjára. Bár élőben valószínűleg most hallhatjuk őket utoljára, új live-albumuk megjelenésére a közeli jövőben számíthatunk. A zenekar 1971-es feloszlását követően 1994-ben ismét elkezdtek koncerteket adni, sőt azóta két új szerzeményeket tartalmazó stúdióalbumot is kiadtak. 1995-ös első magyarországi koncertjüket ötezer néző hallgatta meg, s ez ékes bizonyítékul szolgált a zenészeknek arra, hogy van még érdeklődés zenéjük iránt. Az együttes alapító szaxofonosának, Dick Heckstall-Smith-nek 2004. decemberében bekövetkezett halála sem állította meg őket. A színpadi szerepléstől betegsége miatt korábban visszavonult Barbara Thompson ismét aktivizálta magát és elfoglalta zenekar veteránjának helyét. A feladat nem volt egészen ismeretlen számára, hiszen a zenekar korábbi stúdiólemezein is közreműködött.

Mivel a pénteki 15. születésnapi koncertre az összes jegy elkelt, inkább a Heaven Street Seven vasárnapi ráadáskoncertjét ajánljuk. Nem mellesleg októberben kerül a boltokba a zenekar Dunabeat című dupla válogatáslemeze – melynek egyik korongján a klasszikus HS7-slágerek és vadonatúj számok, másik lemezén eddig nem hallott dalok, ritkaságok, „kislemez b-oldalak” és demók kapnak helyet. A nagy öregek mellett a Moognak is osztottak lapot a születésnapon, akik a hazai koncertek után 2010 tavaszán ismét az Egyesült Államok felé veszi majd az irányt, hogy negyedik amerikai turnéjukon mutassák be a Razzmatazz Orfeum dalait a tengerentúli rajongóiknak.

A Circolombia fiatal művészei a Fővárosi Nagycirkusz porondján is elmesélik, hogy milyenek Cali sötét utcái. A rap és a reggaeton zene ritmusaira ugorják félelmetes szaltóikat. Elhivatottságuk és kitartó munkájuk eredményeként, a Circo para Todos alapítvány támogatásával meghódították Európa porondjait. Most a magyar fiatalok mindennapjait szeretnék felpezsdíteni és pozitív üzenetüket a világ elé tárni! Sötétből a fénybe, kilátástalanságból a megvalósításba. Életük valódi sikersztori.

—-Kiállítás—-
Lucien Hervé 100 (Szépművészeti Múzeum)

2010-ben emlékezünk Lucien Hervé születésének 100 évfordulójára, ez alkalomból állít emléket a magyar és nemzetközi fotótörténet e jelentős alakjának a tárlat. A kiállítás 100 modern nagyításból és a művésztől származó és róla szóló dokumentumokból áll. Hervé életművének gerincét az építészetet ábrázoló fotói jelentik. Ebből kiemelendők a Le Corbusier-vel való együttműködésből származó felvételek, a művész legismertebb felvételei is feltűnnek a tárlaton. Az Európában, Kis-Ázsiában és Indiában készült fotók felidézik Hervé legfontosabb kiállításainak hangulatát is, ezeken nem csak láttatni akart, az építészeti alkotásokat létrehozó eszme és az építtetői szándék megértetését is célul tűzte ki.

—- Mozi—-

Már a mozikban is tarol a Facebook

A különc zsenik élete egyedülálló, abban az értelemben mindenképpen, hogy egyedül állnak. David Fincher dokumentarista jellegű, de nem dokumentumértékű játékfilmjében (Social Network – A közösségi háló) a ma vezető össznépi site, a Facebook megszületése kapcsán abszolút sarkítva arról mesél, hogy az ember teljességgel társas lény. Vagy így, vagy úgy.

Bővebben >>

—-Tévé—-

Péntek, november 12.
21:25
Duna Televízió

A kiugrás

Menjek vagy maradjak – Dub FX vagy Harry Potter 1

Főhősünk, a légtornász az utca embere és gyermeke. Kiskorában, legjobb barátjával és a környékbeli szegény gyerekekkel együtt az utca a játszóterük, az életterük, s az otthonuk. A mindennapos éhezés miatt szinte naponta kisebb-nagyobb “bűnöket” követnek el. Egy napon egy idős férfit támadnak meg, s lopják el pénztárcáját. Az öregúr a fiúk nyomába ered, s a nagy Mester felajánlja főhősünknek, hogy a cirkuszi rivaldafényt, s világot megmutatja neki. Az öreg nagy légtornász volt egykoron, s most a fiúból szeretne egy igazi légtornász faragni a trapézon. A Mester ezzel a kéznyújtással sokat segít akkor az utcagyereknek, otthont és hasznos elfoglaltságot, napi többszöri edzést ajánl fel neki, cserébe nagy légtornászt szeretne nevelni a rivalda világának. Mikor főhősünk felcseperedik, már nem olyan egyértelmű ez az áldozatos edzői munka.

Szombat, november 13.
21:00
m1

Aviátor

Menjek vagy maradjak – Dub FX vagy Harry Potter 1

Martin Scorsese filmtörténelmi filmjének főszereplője, Howard Hughes, a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. A húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszakban Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította. Hughes életének ezen fejezetét azonban, nemcsak a határtalan kísérletező kedv, a szenvedélyes szerelmi ügyek és a kíméletlen üzleti csatározások jellemezték, ezek voltak azok az évek is, amikor Hughes-nak először kellett szembenéznie a siker és a hírnév árnyoldalával, és saját maximalizmusa következményeivel.

Vasárnap, november 14.
19:00
RTL Klub

Harry Potter és a Tűz Serlege

Menjek vagy maradjak – Dub FX vagy Harry Potter 1

Harry Potter visszatér a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, hogy folytassa a tanulmányait. Nem sejti, hogy élete legnehezebb kihívása vár rá. A tizennégy éves Harrynek akaratán kívül és nála idősebb, tapasztaltabb diákokkal együtt kell részt vennie a nemzetközi Trimágus Tusán, amelyre megmagyarázhatatlan módon egy ismeretlen nevezte be. Ám az iskolai verseny veszélyei elhalványulnak az immár bizonyossá váló tény mellett: Voldemort, a Sötét Nagyúr ismét színre lépett és nemcsak hatalmát nyerte vissza, hanem emberi alakját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik