Élet-Stílus

Háromféle influenza támadhat idén

Fertőzhet az A-,B- és az új típusú influenza is, de várhatóan nem lesz több megbetegedés.

Az InfoRadionak az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője, Csohán Ágnes mondta el, hogy az idei influenzaszezonban három -féle vírustól kell majd tartani. A járvány várhatóan később érkezik majd, de ennek ellenére nem okoz majd több megbetegedést, mint tavaly. A szakértő hozzátette idén az influenza A-, B-vírusa és az új típusú influenza is fertőzhet.

Az InfoRadio megtudta a háziorvosoktól, hogy a védőoltásokat ettől függetlenül kevesen keresik. Csohán Ágnes elmondta, hogy az újinfluenza elleni készítményből, amit bárkinek ingyen beadnak, a regionális intézetekben összesen 320 ezer adag maradt, de azt nem tudta megmondani hány adag maradt a háziorvosoknál és a patikákban.

A szakértő elmondta, hogy legelőször decemberben lehetnek pontos adatok arról, összesen hányan oltatták be magukat a háziorvosuknál, vagy a kórházakban, ám azt már most tudni lehet, hogy főleg a veszélyeztetett csoportba tartozók döntenek majd a védőoltások mellett.

A H1N1 egyik változata 2009 áprilisában Mexikóban bukkant fel, ahol halálos áldozatokat is szedett. Az első jelentések szerint az új vírus több száz áldozatot szedett, a számok azonban később tovább változtak. Eközben a vírus átterjedt Észak-Amerikába, majd más kontinensekre, Európára is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Háromféle influenzavírus támad idén (InfoRadio)
Három fajta influenzától félhetünk idén (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik