Élet-Stílus

Veszélyes illatok?

Úgy tűnik mindegy, hogy az illatanyagokat tartalmazó termékek természetes vagy mesterséges anyagokból készülnek: mérgező anyag mindegyikben lehet.

Ezt a Chicago Tribune weboldalán közzétett tanulmányból derült ki, melyet a University of Washington kutatói készítettek 25 illatanyagot tartalmazó termék bevonásával. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy veszélyesnek ítélt anyagok még azokban a termékekben is előfordulhatnak, amik kizárólag természetes anyagokból készülnek. Nagyobb baj, hogy ezek a veszélyes anyagok egyáltalán nem szerepelnek az összetevők között, mivel a hatóságok nem kötelezik erre a gyártókat.

A leggyakrabban használt anyagok közt a citromillatért felelős limonén és a fenyőillatú alfa- és béta-pinén szerepelt, de sok helyen használnak acetont és etanolt is. A kutatásból kiderült, hogy a vizsgált termékekben kivétel nélkül megtalálható legalább egy veszélyes anyag, amik a felhasználók 38%-ánál nem várt mellékhatásokat okozhatnak, többek között súlyosbíthatják az asztmás tüneteket.

A kutatónő szerint épp ezért érdemes az otthon illatosításakor inkább a hagyományos módszerekhez folyamodni: sokat szellőztetni, illetve szódabikarbónát és ecetet használni az illatosított tisztítószerek helyett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Veszélyes anyagokat tartalmaznak a különféle illatanyagok (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik