Élet-Stílus

Hány kiló cukrot eszünk egy évben?

Friss vizsgálatok szerint egy átlagos amerikai legalább 68 kilót: amitől akár függőség is kialakulhat.

Egy amerikai belgyógyász, Dr. Jacob Teitelbaum épp a napokban jelentette meg könyvét a témában, „Győzd le a cukorfüggőséget most”. A szakember ebben figyelmeztet, hogy a legfrissebb felmérések szerint egy átlagos amerikai évente legalább 68 kiló cukrot fogyaszt el különféle formákban. Ez akkora mennyiség, hogy az orvosok attól tartanak, a lakosság nagy része már cukorfüggővé vált.

Teitelbaum könyvében négy nagy csoportba sorolja a cukorfüggőket: energiacápa, adj enni, vagy kinyírlak-típus, boldog sütivadász, depressziós, szénhidrátra éhes. A belgyógyász azért tartja fontosnak behatárolni a függőség fajtáját, mert szerinte így sokkal könnyebb megtalálni a sikeres kezelés módját. A cukorfüggőségnek, ahogy a legtöbb betegségnek vannak tünetei, főleg elvonáskor: kimerültség, éhségkor ingerültség, krónikus orrdugulás, arcüreggyulladás.

A szakértő szerint a cukorfüggőség legalább olyan súlyos, mint a dohány vagy kábítószerfüggés, nehéz leküzdeni, ám szerinte erre nagy szükség van, már csak azért is, mert Amerikában – ezzel együtt a világ többi részén is – járványszerűen terjed az elhízás.

AJÁNLOTT LINKEK:

Évente 68 kg cukrot eszik meg egy átlagos amerikai (Házipatika)
Tartsd formában magad (WellnessCafé)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik