Élet-Stílus

Odalett az irigyelt olasz családi modell

Az olasz gyermekek többségét már a nagyszülők nevelik föl, nem az édesanyák és édesapák.

A modern kor sietős élete a hagyományos olasz famíliát is magával sodorta. Az olasz szülők 62 százaléka gondolja úgy, hogy nem tölt elég időt gyerekeivel. Ezt bizonyítja az az adat is, miszerint egy család naponta húsz percet van együtt. Az egykor az itáliai társadalom tartóoszlopának tartott család mai helyzetét aLa Repubblica napilap vázolta egy felmérés alapján. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyolcvanas évek végéhez képest az édesanyák naponta félórával kevesebb házimunkát végeznek, de ezt a harminc percet nem gyerekeikre, hanem az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt szakmai munkavégzésükre fordítják.

Az Eurofound azt állítja, hogy a 0-13 év közötti olasz gyerekek 64 százalékát a nagyszülők nevelik fel. “A papák, ha lassan is, de egyre érzékenyebbek családjuk iránt, a gazdasági válság azonban még inkább a nőket terheli, beszorítva őket a munka, a gyereknevelés és az idős nagyszülőkkel való törődés robotjába” – nyilatkozta a La Repubblicában Alessandro Rosita a milánói katolikus egyetem demográfia professzora.

A klasszikus női szerep nem változik. Az olasz statisztikai hivatal, az Istat felmérése azt mutatja, hogy az anyák napi öt órát fordítanak a családra, a gyerekektől a háztartási munkáig, az édesapák egy óra harmincöt percet. Az adatokat a római kormány által november 8. és 10. között rendezendő Országos Családkonferencia előtt hozták nyilvánosságra. A számok rámutatnak arra, hogy az egész világon ismert olasz családi kultusz ideje már elmúlt: Itália az EU átlagnál jóval kevesebbet, a GDP-nek csak 1,4 százalékát fordítja a családpolitikára és az anyaság támogatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik