Élet-Stílus

Debütáltak a péniszdialógok

Társa akadt a Vagina monológoknak, még pedig férfi párja. A Thália Színház november 3-án bemutatott Ovibrader/péniszdialógok című darabja ugyanis a férfi szexualitást és frusztrációt állítja a középpontba.

Ugyan nem több száz férfival készített interjúkból áll össze, s nem is olyan jellegű beszélgetésgyűjtemény, mint Eve Ensler műve, mindenesetre joggal tarthatjuk a több éve sikeresen futó előadás trónkövetelőjének. Garaczi László darabja a felépítését tekintve is (ez a címből is kiderül) különbözik a feminista és nőjogi aktivista írónő darabjától. Míg a Vagina monológok nők magánbeszédeiből épül fel, a szerdán debütált előadás pedig különböző szituációkban, helyzetekben – hol humorosan, hol ironikusan – fedi fel a férfi lélek belső világát, amelyben a Csillagok háborújának robotjaival (Thripio és R2-D2) való játszadozás és a nagy női mell iránti vonzalom egyaránt helyet kap.

A darab főszereplője Petyus, akit egyedülálló anyukája elvisz a gyermekpszichológushoz, mert képtelen kimondani a „szeretlek” szót. A pszichológus terápiás céllal hipnotikus állapotba helyezi a kisfiút, aki a megélt hipnózis alatt egyfajta időutazást tesz, mi pedig bepillanthatunk az életébe, megismerve legfontosabb múltbéli és a jövőbeli állomásait. (pl. Hogyan alakul ki nála a nagy „dudák” iránti vonzalma? Hogyan csajozik az interneten? Hogyan jön össze az első barátnőjével? Hogyan jut csődbe a párkapcsolata?).

Még díszletre (mindössze egy kanapé) és jelmezre sincs szükség (csak utcai ruha), a négy színész így is fantasztikus alakítást nyújt. Nemcsak az Új Stúdió „színpadát” uralják, hanem a közönség rekeszizmait is. A folyamatos szerepváltások révén – pl. az anya hol prostituáltat alakít, hol pedig barátnőt; a pszichológus pedig eljátssza Okoskát is, a Felettes Ént, aki mindenféle jótanácsokkal (pl. Mi várható egy párkapcsolattól? Mit akar egy nő?) látja el Petyust élete különböző fázisaiban – a darab pergővé válik, a színészek pedig szinte lubickolnak az újabb és újabb alakításaikban. Az pedig, ha magunkra ismerünk egy-egy helyzetben, nem a véletlen műve…

ovibrader/Péniszdialógok a Tháliában

Szereplők:
Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Kolti Helga, Szemenyei János
Zenél: Dobri Dániel
Rendező: Bagó Bertalan

(A Pillanat Színház produkciója a Thália Színház támogatásával)

Az előadások:

November 13., 20.00

November 30., 19.30

December 6., 19.30

December 13., 19.00

December 16., 19.00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik