Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme

A hétvégén két nagyszabású koncert lesz Budapesten, Stingé és Lady Gagáé, akik valóban a világ élvonalába tartozó sztárok, de mellettük kisebb szabásban lesz belga future jazzista estje, arab-zsidó együttzenélés, különleges cirkuszi előadás, de a dracula orchideát is megismerhetjük.

Péntek, november 5.

Babel Sound and Spices-fesztivál két napja alatt, két színhelyen, a Millenárison és a West-Balkánban zsidó, arab, roma, magyar, francia, illetve további más nemzetek művészei lépnek ugyanarra a színpadra, hogy a békés egymás mellett élést, valamint a társadalmi összefogást hirdessék. A hagyományteremtő rendezvény ideológiai fókuszában idén az utóbbi évtizedben elmélyülő arab-zsidó civilizációs konfliktus, illetve a cigány kisebbség kapott kiemelt helyet. Ennek szellemében a fesztivál színpadán lép fel új lemezével a rai-rock műfaját megteremtő, mindig lázadó és szókimondó Rachid Taha is.

A Művészetek Palotájában az Elektronikus zenei napok fesztiváljára jön a future jazz fenegyereke, Bugge Wesseltoft, aki a kilencvenes években még a klasszikus norvég jazz színeiben szerepelt olyan nevekkel, mint Jan Garbarek, Terje Ripdal vagy Arild Andersen. Aztán megfertőzte az elektronikus zene, és pályája gyors fordulatot vett. Megalkotta a „jazz új koncepcióját“, vagyis elindította a New Conception of Jazz nevű projektet 1994-ben, amely mérföldkőnek számító lemezeket inspirált, s a kiadói munkát is saját kézbe vette. Az új zene jellemzője, hogy együtt élnek benne a jazz, a house, a techno, az ambient, a noise stílusok és a nagy fokú kreativitás – a felvételek és a koncertek nagy része az improvizációra épül.

Pécsett még egy darabig ünnepelhetjük a kulturális főváros adta programokat. A Kelet-Nyugati Átjáró elnevezésű rendezvény azonban már negyedik éve fut. Ennek két markáns ívét a Balkán Világzenei Fesztivál és a Találkozó a Balkán Kapujában nemzetközi konferencia programjai alkotják. Az előadók között lesz a kortárs filozófia egyik legfontosabb gondolkodója, az amerikai Gary Shapiro, Abe Hirosi japán ökofilozófus, Oruc Aruoba, a világszerte elismert török filozófus-költő, Marcel Cobussen holland zenetudós, Rainer J. Hanshe, a New York-i Nietzsche Kör vezetője, valamint a magyar irodalmi és tudományos élet több neves személyisége. A harmadik napon a Yakaza Ensemble és a Fanfara Shavale muzsikál.

—-Szombat, november 6.—-

Az örök kedvenc, Sting ezúttal a Royal Philharmonic Concert Orchestrával járja a világot. A koncertsorozat különlegessége, hogy Sting amúgy is elkoptathatatlan slágerei szimfonikus hangszereléssel és kísérettel szólalnak majd meg. 2008-ban, miután már úgy érezhettük, hogy Sting elérte karrierje csúcspontját, összeállt a Chicagói Szimfonikusokkal, hogy átdolgozza néhány legendás dalát és zenekari kísérettel adja elő. A közös munka sikere után már nem volt megállás, nemsokára a Philadelphia Orchestra is felkérte egy közös előadásra. Amiből megszületett ez az igazán exkluzív turnésorozat.

A Circolombia fiatal művészei a Fővárosi Nagycirkusz porondján is elmesélik, hogy milyenek Cali sötét utcái. A rap és a reggaeton zene ritmusaira ugorják félelmetes szaltóikat. Elhivatottságuk és kitartó munkájuk eredményeként, a Circo para Todos alapítvány támogatásával meghódították Európa porondjait. Most a magyar fiatalok mindennapjait szeretnék felpezsdíteni és pozitív üzenetüket a világ elé tárni! Sötétből a fénybe, kilátástalanságból a megvalósításba. Életük valódi sikersztori.

Korai szovjet expedíciós filmekkel, valamint a II. világháború utáni évek magyar híradó- és rövidfilmjeivel, friss nemzetközi és hazai kortárs dokumentumfilmekkel várja a közönséget november 7-ig a VII. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a fővárosi Toldi mozi, Cirko-Gejzír Filmszínház és OSA Archívum, valamint a pécsi Apolló moziban. Az idei válogatásba több mint 60 film került be a világ 28 országából, így a 2010-es program az elmúlt évekénél is erősebb. A Nemzetközi Panoráma sorozata 30 filmet mutat be, ezeket egy kivételével először a Verzió keretében láthatja a magyar közönség. A változatos témájú dokufilmek többek között a menekültproblémáról, afgán megasztárokról, a kínai vörös turizmusról, a gyermekházasságról vagy az űrturistákról szólnak.

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme 1

—-Vasárnap, november 7.—-

A Monster Ball Tour Lady Gaga második nagylemezét népszerűsítő, nagy sikerű turnésorozatának őszi felvonása a Papp László Budapest Sportarénában. A botrányhősnő teátrális show-ja már talán nem is koncertnek minősül, hiszen Gaga a turnésorozatot az első pop-elektro operának keresztelte el. Lady Gaga sikere vitathatatlan, eredetisége mostanában már egyre kevésbé. A kritikusok véleményét egyre jobban megosztja Gaga, akinek botrányos klipjei Madonna bevált receptjét követik. Persze Gagát nem kell félteni, stílusosan áll ki magáért: „Nem akarok önhittnek hangzani, de a saját sikerem, hogy forradalmat hoztam a popzenébe. Az utolsó forradalmat Madonna 25 éve robbantotta ki.” Akárhogy is, Lady Gagát legalább igazi fénykorában kapjuk meg, nem úgy, mint Madonnát.

Idén a Vajdahunyad várában a Nemzetközi Orchidea- és Bromélia Kiállítás főszereplője a Dracula orchidea, amely olyan különleges növény, amely a dél-amerikai hűvös, nedves köderdők mélyén él, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20 Celsius-fok fölé, míg a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90 százalékot. Megfelelő tartásukhoz tehát itt, Európában is hasonló körülményeket kell teremteni: üvegházban kell nevelni őket, amelyet nyáron hűteni, télen pedig fűteni kell. A Draculák „keresztapja” Dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben egy új növénycsoportba sorolta ezeket az egzotikus virágokat. Az elnevezést inspirálhatta a Dracula orchideák szellemarcra emlékeztető virága – de az is lehet, hogy Luer a latin „sárkány” szóból alkotta meg a kis sárkányt, sárkányocskát jelentő elnevezést. A háromnapos kiállítást idén is vásár kíséri majd, ahol a magyar kereskedőkön kívül osztrák, német és olasz árusok is bemutatják portékájukat.

Duda Éva társulatának az évad elején indított „Stop” című akció – performansz sorozatának újabb állomása a Stop ‘n Go most a Gödörben. Improvizációkkal, és előadásonként változó kimenetelű jelenetekkel szőtt random táncreakciók kapcsolódása, majd váratlan „stoppolása”. Rövid etűdök, humorral átitatott történetek, melyeknek különös végkifejlete további sztorikat szül, hirtelen váltásokra késztetve a következő akció szereplőit. A társulat művészeivel közös munkában két fiatal tehetség is bemutatkozik: Rónai Attila, és Jenna Jalonen a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős hallgatói is csatlakoznak az előadáshoz.

—-Kiállítás—-

Lucien Hervé 100 (Szépművészeti Múzeum)

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme 2

2010-ben emlékezünk Lucien Hervé születésének 100 évfordulójára, ez alkalomból állít emléket a magyar és nemzetközi fotótörténet e jelentős alakjának a tárlat. A kiállítás 100 modern nagyításból és a művésztől származó és róla szóló dokumentumokból áll. Hervé életművének gerincét az építészetet ábrázoló fotói jelentik. Ebből kiemelendők a Le Corbusier-vel való együttműködésből származó felvételek, a művész legismertebb felvételei is feltűnnek a tárlaton. Az Európában, Kis-Ázsiában és Indiában készült fotók felidézik Hervé legfontosabb kiállításainak hangulatát is, ezeken nem csak láttatni akart, az építészeti alkotásokat létrehozó eszme és az építtetői szándék megértetését is célul tűzte ki.

—-Tévéajánló—-

Péntek, november 5.
21:35
m1

1

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme 2

Az elsőfilmes Pater Sparrow Stanislaw Lem munkáját dolgozta fel szürreális alkotásában. Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban éppen záráshoz készülődik a személyzet, amikor egy titokzatos zarándok felbukkan az üzletben. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. A raktárban értetlenül konstatálják, hogy az összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, az üzletrészbe visszaérkezve pedig döbbenten látják, hogy az egy perccel azelőtt még meglévő árukészlet is nyomtalanul eltűnt. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: “1”. A helyszínt lezárja a Valóságvédelmi Hivatal és megkezdi a nyomozást Phil Pitch különleges ügynök vezetésével, aki a paranormálisnak vélt csalások magabiztos leleplezéséről híres.

Szombat, november 7.
0:15
RTL Klub

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme 2

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson), hogy kitöröltesse a lányt a saját emlékezetéből. De ahogy Joel emlékei fokozatosan eltűnnek, úgy ébred rá újra a Clementine iránti szerelmére. Agya rejtett zugainak mélyéről olyan erők működnek, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr. Mierzwiak és munkatársai (Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood) szinte űzik-hajtják Joel-t saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik, hogy Joel egész egyszerűen nem tudja Clementine-t kiverni a fejéből.

Vasárnap, november 7.
20:05
Duna Televízió

Bánk bán

Menjek vagy maradjak – Sting vagy Egy makulátlan elme 2

A mű nagy részét eredeti helyszíneken – többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten – vette fel Zsigmond Vilmos világhírű operatőrünk.
1213. Gertrud királyné meráni honfitársai dorbézolnak a királyi várban. A békétlenkedő magyar nemesek félrehúzódva szemlélik a dáridót, s Petur bán vezetésével összeesküvésre készülnek. Haragjukat csak fokozza, hogy miközben a távolban csatázó király helytartója, Bánk bán az országot járja, az udvarban hagyott feleségét, a szépséges Melindát a királyné léha öccse, Ottó egyre nyíltabban ostromolja. Petur titokban visszahívja Bánkot, aki azonban a békétleneket felségárulással vádolja. Ám Ottó bizalmasa, Biberach lovag elárulja Bánknak, hogy a herceg el akarja csábítani Melindát. Ottó a királyné bíztatására döntő rohamra készül.

A vár kerengőjében és kápolnájában is üldözi szerelmével Melindát, aki megvetően utasítja vissza, ám mégis félreérthető helyzetbe kerül. Az őket éppen megleső Bánk megrendül: úgy tűnik, hogy rajongva szeretett hitvese valóban hűtlen…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik