Élet-Stílus

Átruccanunk: Michelangelo vagy grog

Új heti sorozatunkban a megszokott pénteki Menjek vagy maradjak programajánló kiegészítéseként a szomszédos országok hétvégi kulturális eseményeiből ajánlunk tippeket.

Átruccanunk…

Bécsbe

A sógoroknál már dúl a karácsonyi hangulat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már a héten felállították a fenyőt a bécsi Városháza előtt. Az idei hattonnás karácsonyfa díszkivilágítására egyelőre még várni kell, ugyanis a 28 méter magas fenyőt csak november 13-án világítják ki, az 1959 óta minden évben megrendezett adventi vásár megnyitóján. Mindenesetre a Városháza előtti téren már megnézhetjük a karácsonyi vásár előkészületeit: sok pavilon már áll, és a tér körüli park díszkivilágításán is már javában dolgoznak.

Nemcsak a már érződő karácsonyi hangulat miatt érdemes kocsiba pattanni, és átruccanni az osztrák fővárosba, hanem két izgalmas kiállításért is. Az Albertina több mint 20 éve először mutatja be az első nagy Michelangelo kiállítást. A legértékesebb rajzok közül 120 darab látható a „Michelangelo. Egy zseni rajzai” című tárlaton. A bécsi tárlat anyagában megtalálható Michelangelo egyik korai rajza – egy Giotto után készült másolat – éppúgy, mint a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóihoz készült vázlatok és a művész Krisztus keresztre feszítését ábrázoló, közel nyolcvanéves korában készített rajzai.

Átruccanunk: Michelangelo vagy grog 1

A bajszos festőnő – sokaknak egyből ez ugrik be Frida Kahlo neve hallatán. Pedig a mexikói művésznő egy ikon, a mexikói kultúra szimbóluma, a feminista mozgalom előfutára, no és egy hollywoodi szuperprodukció egzotikus főszereplője. Ha felkeressük a bécsi Bank Austria Kunstforumot, alaposabban megismerkedhetünk a nőművészet előfutárának stílusával. A Frida Kahlo életmű-kiállításon ugyanis 60 festmény, 80 grafika és további 80 műtárgy szerepel a Diego Rivera feleségétől, Trockij szeretőjétől, a latin-amerikai képzőművészet szupersztárjától.

Ha pedig csillapítottuk a kultúréhségünket, akkor már nyugodt szívvel vehetjük az irányt Figlmüller étterme felé, ahol gigaméretű rántott hús vár ránk krumplisalátával és almaborral.

Prágába

Prágában szombat este egy igazi zenei kuriózumnak lehetünk szem- és fültanúi: a szenegáli zenész, Cheikh Lô lép fel a Palác Akropolisban. Nem vitás, egy fergeteges koncertre számíthatunk a gitáros-dobos-énekes előadótól, akinek a zenéjében az mbalax (szenegáli zenei stílusa), a reggae és a soukous (belga és francia kongói eredetű zene) stílus keveredik.

Az esti koncertre ráhangolódhatunk a Beatlemanie! kiállításon, vagy éppen egy pohár grog elszűrcsülésével. Ez utóbbi a prágaiak hagyományos téli itala (citrommal, cukorral ízesített forró rumos ital). A „gombafejűekről” szóló tárlat párhuzamosan mutatja be az angol zenekar történetét – a liverpooli kezdetektől a körülötte kialakuló Beatles-őrületig -, valamint és az akkori Csehszlovákiában uralkodó életstílust.

A kiállítás egyik darabja (forrás:nm.cz)

A kiállítás egyik darabja (forrás:nm.cz)

Ha viszont a bulizás helyett inkább a gasztronómia hoz minket lázba, akkor részt vehetünk egy főzőtanfolyamon is Prágában Michal Nikodem, tévés szakács főzőiskolájában.

Zágrábba

A horvát főváros egy unikális tárlattal invitál, amely a széttört párkapcsolatoknak állít emléket. A Megtört szívek múzeuma az egykor virágzó kapcsolatokból megmaradt tárgyakat mutatja be a lábszárprotézistől a csokitangáig. Olinka Vistica producer és Drazen Grubisic szobrászművész házaspár öt évvel ezelőtt kezdte meg a „házalást”, hogy a világ minden tájáról – a Fülöp-szigetektől, Amerikán át Boszniáig és Németországig – összegyűjtse a párkapcsolat viharait átélt relikviákat. A felsővárosban az 1776-ban épült barokk épület, a Kulmer-palota ad otthont a 700 tárgyat számláló, nem mindennapi anyagnak.

Plüssmackótól a tangáig (forrás: new.brokenships.com)

Plüssmackótól a tangáig (forrás: new.brokenships.com)

Pozsonyba

Ezen a hétvégén még aktívan nyomon követhetjük Szlovákia legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. A pozsonyi seregszemlén műsorra tűzik Mundruczó Kornél összes eddig készült játékfilmjét, valamint Makk Károly legutóbbi alkotását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik