Élet-Stílus

Nagy továbbra sem jön a válogatottba

Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője továbbra sem játszik a magyar kézilabda-válogatottban, mert nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek.

A 29 esztendős játékos a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a Nemzeti Sportnak is elküldött levelében kifejtette, melyek azok az okok, amelyek miatt erre az elhatározásra jutott.

Kapitányként többek között a napidíj mértékét (10 euró/nap, amely nem fedezi a játékosok költségeit) és a biztosítás feltételeit kifogásolja, és jelezte, szerinte amióta tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel, semmi sem változott.

A tíz éve barcelonai játékos eddig 136-szor szerepelt a nemzeti válogatottban, és 534 gólt dobott. A 2004-es athéni olimpián negyedik, a tavalyi horvátországi vb-n pedig hatodik volt. Utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, a szlovákiai Galgócon (Hlohovec) rendezett sorsdöntő Eb-selejtezőn – amikor is 30-19-re nyert a gárda – ötször volt eredményes.

Azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.

Nagy azt írta többek között, hogy a kivárásának oka a sérülések mellett egyszerűen a bizakodás volt.
“Bíztam abban, hogy esetem ráirányítja a figyelmet a problémákra, ám egy év és két hónap elteltével változás nem következett be, legalábbis erről én nem értesültem” – áll többek között az NSO-n megjelent levélben. “Nem tehetem meg, hogy megfelelő feltételek nélkül a Magyar Válogatottban szerepeljek, ezzel hiteltelenné tenném saját magam és sporttársaim előtt is az eddigi fellépésemet.”

A 2004-es ötkarikás játékok után a társak által csapatkapitánynak megválasztott Nagy arra kér mindenkit, hogy fogadja el az álláspontját, és ezzel a közleménnyel lezártnak tekinti az ügyet. A levélben nem esik arról szó, hogy a spanyolok szerették volna, ha Nagy vált, és a jövőben náluk játszik. A 2012-es londoni olimpián erre csak akkor kerülhet sor, amennyiben az átlövő három évig nem ölti magára a magyar válogatott mezét.

Sinka László, az MKSZ elnöke korábban többször is jelezte: olyan lehetőséget vázolt fel Nagy előtt, hogy majd aktív pályafutásának végén komoly szerepet kaphat a magyar, illetve nemzetközi kézilabdás életben, ugyanakkor a játékos mostani hozzáállásával nem ért egyet, például úgy véli: ne menedzserével üzenjen Nagy, hanem lehetőség szerint négyszemközt oldják meg a konfliktust.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta: szakmailag indokolt a játékos meghívása aktuális válogatott eseményekre, hiszen a világ egyik legjobbjáról van szó, és az állandó lemondások miatt Nagynak kell vállalnia a felelősséget. Nagy 2000-ben, fiatalon, 19 esztendősen Szegedről szerződött a világ közvetlen élvonalához tartozó katalán klubhoz, amellyel Bajnokok Ligáját, EHF Kupát, spanyol bajnokságot és kupát nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik