Élet-Stílus

Határszélen is száguldhat a mobilnet

Egy megállapodásnak köszönhetően allamhatáraink térségében is megnyílik a lehetőség a mobil szélessáv megjelenésére.

Az országhatár 20-25 kilométeres sávjában is megnyílik a lehetőség a mobil szélessáv megjelenésére, így a nagyobb sebességű kép- és adatletöltésre – mondta Kolláth Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műszaki főigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.

A hatóság által rendezett kétnapos frekvenciakoordinációs értekezlet után tartott sajtótájékoztatón a szakember elmondta: Magyarország és a hét szomszédos ország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria a most létrejött közös nyilatkozatban vállalta, hogy milyen műszaki, tervezési paraméterek mentén lehet bázisállomásokat építeni a határok mentén.

A dokumentum meghatározza, hogy a másik országba történő átszórás vagy egyéb zavarok esetén kölcsönösen elfogadott méréseket, eljárásokat kell alkalmazni, és azt is előírja, hogy milyen módon kell felhívni a szomszéd ország figyelmét a felmerült problémára.

A hatóság szakembere kiemelte: az éterben folyamatos a harc a különböző frekvenciák birtoklásáért, most viszont több nyertes is van a megállapodásnak köszönhetően: az egyezség nyomán nyolc ország határmenti vidékén válik lehetővé a mobil szélessáv elterjedése. Mint Kolláth Gábor elmondta: a nyolc érintett országban körülbelül 24 mobilszolgáltató működik, és “sziszifuszi” munka eredménye, hogy ezek a mobilcégek mely frekvencia-tartományba tudják olyan módon kiterjeszteni szolgáltatásaikat, hogy ne zavarják egymást.
Florian Cziczatka, az osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében a sajtótájékoztatón azt mondta: a 2,6 Ghz-es frekvenciák szeptemberi tendereztetése után a négy osztrák szolgáltató a múlt hét hétfőn kapta meg a működési engedélyt erre a frekvenciára. A licenc 2026-ig szól, és mivel elképzelhető, hogy addig a 4. generációs (LTE) mobilrendszer után az 5. is megjelenik, technológiailag semleges platform kialakításra volt szükség.

Az uniós szabályozás szerint a tagállamokban biztosítani kell a GSM tartományban az UMTS és a közeljövőben alkalmazandó új technológiák alkalmazását. Az Ausztriában múlt héten munkába állt LTE-mobilátviteli szabvánnyal lehetővé válik a már itthon is használt HSDPA-hálózat továbbfejlesztése a nagy felbontású videótartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik