Élet-Stílus

Kutatónőket tüntettek ki

Nyolcadik alkalommal adták át a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj díjait három tehetséges női kutatónak a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) csütörtökön.

Sándor Katalin farmakológus a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja: a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin), és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik.

Kutasi Kinga fizikus a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszerfertőtlenítő) módszer kifejlesztésével.

Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik