Élet-Stílus

Kínai a leggyorsabb számítógép

Az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) kikötővárosban található a világ leggyorsabb szuperszámítógépe - derül ki az ázsiai ország szuperszámítógépeit rangsoroló, csütörtökön közreadott 100-as listából.

Ezek szerint a Tianhe-1 avagy a Tejút-1 nevű, hét hónap alatt elkészült szuperszámítógép a dél-kínai Shenzhen található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép sebességét is felülmúlja. Ez a gép szuperszámítógépek júniusi Top500-as listája szerint a világ második leggyorsabb rendszere volt.

A Tejút-1 folyamatos üzemben másodpercenként 2,507 petaflops, azaz másodpercenként 2507 billió művelet elvégzésére képes, míg az elméleti sebessége a másodpercenkénti 4,7 petaflops sebességet is elérheti.

A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.

A félévente megjelenő nemzetközi rangsor júniusi kiadásában az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-ben található Jaguar szupergépe a másodpercenként 1,759 petaflops, azaz másodpercenként 1759 billió lebegőpontos művelet elvégzésével vezette a listát.
A szuperszámítógépeket elsősorban olyan komplex műveletekre használják, mint az időjárási rendszerek modellezése, nukleáris robbanás szimulációja vagy a sugárhajtású repülőgépek tervezése.

Kína korábbi leggyorsabb szupergépe, a Nebulae maximális elméleti számítási teljesítménye szerint már korábban is világelső volt, mert a sencseni gép 2,98 petaflops sebességre képes, míg az amerikai Jaguar 2,3 petaflops sebességű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik