Élet-Stílus

Egy csók még nem fertőz

A tévhittel ellentétben a szerelmespárok akkor sem kapják el egymástól a náthát, ha váltanak egy csókot náthás párjukkal.

A nátha megelőzése és legyőzése körül rengeteg tévhit kering, talán éppen amiatt, mert annyira gyakori megbetegedés. Sokan, sokféle gyógymóddal, kezeléssel álltak már elő: van, aki a kiadós C-vitamin bevitelre esküszik, mások a rövid és tömény alkoholkúrát tartják hatásosnak, megint mások pedig egész egyszerűen nem hagyják el a lakást, amíg meg nem gyógyulnak.

Egy a National Geographic-nek dolgozó újságíró csokorba gyűjtötte és most megjelent könyvében a legnépszerűbb tévhiteket cáfolja meg – számol be a Lifenetwork. Többek között rámutat, hogy bármilyen hatékony az egészségmegőrzés szempontjából, a C-vitamin például nem képes megelőzni a megfázást. A könyv felhívja a figyelmet arra is, hogy bár már meg sem lepődünk a kijelentésen, hogy „meg vagyok fázva, ezért nem adok puszit”, az esetek többségében ez a viselkedés teljesen felesleges. A náthát okozó rhino vírus ugyanis az orron át terjed, vagyis egy puszitól még senki sem lesz náthás. Ezt hevesen csókolózó szerelmespárok is bizonyították: egy érdekes kísérletben 16 náthás pár csókolózott egészséges partnerével, de csupán egy esetben sikerült megfertőzni a partnert.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több eloszlatásra váró tévhit (Lifenetwork)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik