Élet-Stílus

Nyolcaddöntős a Szíven szúrt ország

Bekerült a világ egyik legrangosabb sportfilmfesztiváljának döntőjébe a Szíven szúrt ország című magyar fikciós dokumentumfilm, amely a tavaly februárban meggyilkolt román kézilabdázónak, Marian Cozmának állít emléket - közölte a HungariCom.

Az olaszországi Milánóban csütörtökön kezdődő sportfilmseregszemlén, a Federation Internationale Cinema Television Sportifs (FICTS) rendezvényén a Szíven szúrt ország a dokumentumfilm kategóriában versenyez. A döntőbe jutott több mint száz film között a csapatsport szekcióban 12 filmet vetítenek a hivatalos versenyprogramban; e filmek közül választja ki az Andrew P. Luwandagga elnök által vezetett zsűri öt jelölt filmet, amelyek közül a végső győztes kikerül.

A FICTS öt kontinens 14 országában megrendezett előválogatókon értékelte a világ 103 országából érkezett filmeket, amelyek közül hét kategóriában választott alkotásokat az idei döntőre, amelyet október 28. és november 2. között rendeznek meg Milánóban. A rangos díjátadóra a milánói Palazzo Giureconsulti patinás konferenciaközpontban kerül sor olyan díszvendégek jelenlétében, mint Alberto Tomba háromszoros olimpiai bajnok olasz síelő, Rafael Nadal spanyol teniszező, Clint Eastwood amerikai színész és Livio Berruti olimpiai bajnok atléta.
Az FICTS a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együttműködésben tevékenykedik annak érdekében, hogy terjessze az olimpia eszményét, a tiszta sport szellemiségét, és tovább népszerűsítse az egyes sportágakat a televíziócsatornákon és a filmszínházakon keresztül. A szervezet díjaival a sportműsorok, valamint a sporttal foglalkozó dokumentum- és játékfilmesek munkáját és odaadását kívánja elismerni.

A Szíven szúrt országot Babos Tamás, Csillag Mano, Kálomista Gábor, Kivés György és Vecsernyés János rendezte, közülük Csillag Mano lesz jelen a rendezvényen. Az idei seregszemle döntőjébe olyan nagy nevű sportszerkesztőségek és sportcsatornák alkotóműhelyeiből kerültek be műsorok, mint az Eurosport, az ESPN, az ESPN Classic, a La Gazetta dello Sport, a World Olympians Association, a RAI Radiotelevisione Italiana vagy a TVE/RTVE Televisión Espanola.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik