Élet-Stílus

Doppingolt az 1954-es német csapat

A pervitin nevű ajzószerrel doppingolták az 1954-es svájci labdarúgó-vb alatt az aranyérmes német válogatott több tagját - többek között ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra a Lipcsei Egyetemen.

A németek óriási meglepetésre 3-2-re verték a jóval esélyesebb magyarokat a berni döntőben.

A doppingvád nem először merül fel az ellenféllel kapcsolatban, 2004-ben is Németországban röppentek fel ilyen hírek. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat játékosa akkor azt mondta, már a vb után hallott a doppingvádakról.

“Úgy tartja a mondás, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. A döntő után egy-két évvel felmerült, hogy esetleg a németek doppingoltak, mivel feltűnést keltett, hogy néhány játékosuk kórházba került. De ez azután feledésbe merült, egyrészt, mert az ember nem szeret vádaskodni, másrészt azt mondhatták volna nekünk, hogy savanyú a szőlő” – fogalmazott akkor az MTI-nek.

A hétfőn nyilvánosságra került, és az osztrák Kronen Zeitung internetes oldala által hírül adott elemzés szerint a játékosoknak a csapat gyúrója adott injekcióban metamfetamint, amely ma már tiltott. Az érintettek azt hitték, C-vitamint kapnak – erre a megállapításra jutott kutatásai során Erik Eggers.

A tanulmány kitér arra, hogy az ajzószer sportbeli használatának alapjait már az 1930-as és 1940-es években letették, a teljesítmény- és figyelemfokozó pervitint a II. világháborúban katonáknak adták, s akkor figyeltek fel “kedvező” hatásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik