Élet-Stílus

A magyar „gólbírót” is teszteli a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a közeljövőben élesben teszteli azokat a technikai találmányokat - köztük egy magyart is - melyek a kétes esetekben segíthetnek a bíróknak.

Maruzsi László, a magyar találmány megalkotója elmondta, a FIFA zürichi székházában tartott bemutatójuk meggyőzte a szervezetet arról, hogy érdemes tesztelni ezeket a vívmányokat. A bemutatón olyan cégek is képviseltették magukat, mint az Adidas, a Tag Hauer és az Eye Hawk, utóbbi a profi teniszből már jól ismert „challenge-eket” végzi.

Ha FIFA – amely jelenleg elsősorban a gól megítélésében keresi a technikai segítségét – a próbákat követően úgy ítéli meg, hogy a rendszer működik, és a bírók segítségére lehet, akkor a magyar cég licencet kap, amelynek birtokában értékesítheti a találmányt.

A magyar gólbíró

Maruzsi László találmányának lényege, hogy a mérkőzést kamerák követik, a képeket egy speciális számítógépprogram analizálja, és automatikus jeleket küld, ha a labda elhagyja a játékteret, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki. E jeleket a partjelzők zászlóira helyezett érzékelők fogják fel, figyelmeztetve a partjelzőket. Azok nyomban dönthetnek, milyen jelet adjanak a játékvezetőnek. E találmány tehát csak segíti a bírókat a döntésben, nem jelent automatikus beavatkozást a játék menetébe.

„Tizennyolc cég kapott lehetőséget az október 8-án, Zürichben megtartott bemutatón. Sajnos zárt körű volt, így nem nézhettük meg a többieket, de tudom, hogy abban különböztünk mindenkitől, hogy a mi találmányunk a leshelyzetek megítélése szempontjából is továbbfejleszthető” – nyilatkozta az MTI-nek Maruzsi.

„A bemutatók gyakorlatilag elméleti síkon működtek, de mi mérkőzésjeleneteket mutattunk be, a partjelzőbot pedig azonnal jelzett” – tette hozzá a feltaláló, aki megjegyezte, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség illetékesei valószínűleg a jövő év elején vizsgálják majd meg a találmányát, s ezt követően döntenek a licencekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik