Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Süllőfesztivál vagy Szabadság, Szerelem

A hétvégén megismerhetjük a Kaukázus utózöngéit, elbúcsúztathatjuk a Ludditákat, meghallgathatjuk a Comore-szigetek hangját, de a hétvégén ünnepeljük a szabadságharcunk dicsőséges kezdetét is a Kossuth téren.

Péntek, október 22.

A Gödörben megnézhetjük a Kaukázusból ismert Kardos Horváth János legfrissebb kísérleti zenekarát, a Kenedit, amely folyamatos átalakulásban van, és minden rendezvényen alkalmazkodik az ottani hangulathoz, ám a rock’n’roll kiindulási alapjával némiképp ellentétesen gondolkodásra akarják serkenteni a közönségüket. Ők tudják. A sztárfellépő azonban a több mint harminc éves Pál Utcai Fiúk lesz, akik már jócskán kiöregedtek N(n)emecsek és Boka mellől. Most várhatóan hamarosan új albummal is jelentkeznek majd, így lehet, hogy már hallhatunk egy-két új számot is, de persze Esélyes a Fiatal lányok és Bál is.

Ha valakinek elvették a kedvét a Szigeten, ahol akár kizárással is büntethetik a nézőtéren a közönség kezein fetrengést, most itt az alkalom a stagedivingra az erről elnevezett Stagediving fesztiválon a Dürer-kertben. A megszokott főbandák (Watch My Dying, Cadaveres) mellé a Blind Myselfet is csatasorba állt e jeles alkalomból. A főhősök mellett szerepet kap még három olyan underground horda is, a Conan’s First Date, a Slytract és a K3. A hatos csomagot most a zúzós zene rajongói egy ezresért kaphatják meg. Lehet alámerülni.

A szervezők reményei szerint a Kino mozi három napon keresztül a hazai animáció centrumává válik a szombatig tartó Kiskakas fesztivál során. Terveik szerint bemutatják a világ neves animációs iskoláit, amelyek kreatív utánpótlást nyújtanak a szakmának, egyben izgalmas alkotásokat a közönségnek. A nemzetközi seregszemle vetítési anyagát 9 ország 16 iskolájának anyagából válogatták, köztük számtalan fesztiváldíjas, vagy éppen Oscar-jelölt munkával. A program két részből áll: délutánonként és esténként vetítéseket látogathat a nagyközönség, délelőtt pedig szakmai előadásokat, bemutatókat hallhat.

—-Szombat, október 23.—-

Sajnálatos módon nem munkanapra esik idén október 23., de az idén a Szabadság napjának nevezett nemzeti ünnepünkön így is érdemes kimozdulni az ünnepélyek helyszíneire, hogy egy olyan napra és időszakra emlékezünk, amelyre méltán lehetünk büszkék. Emellett peresze az egész napos családi programokért is érdemes menni Kossuth térre. A gyermekek számára 10 órától a szabadság, a bátorság és a hősiesség témáiban rajzversenyt hirdettek, 11 órától Kolompos koncert, délután fél háromtól pedig Alma koncert lesz. A Parlamentet is megnyitják a közönség előtt, 18 óráig lehet sétálni az Országház folyosóin. 10 és 14 óra között az 1956-os forradalomról szóló filmeket vetítenek a filmsátorban (Az eltüsszentett birodalom; Eldorádó; Szabadság, Szerelem). Középiskolások, egyetemisták, illetve bárki, aki elég tudást érez magában, interaktív ismeretterjesztő játékra nevezhet be, amelyet „Azok a pesti srácok” címmel rendeznek meg. Délelőtt a téren korabeli – a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió adásaiból szerkesztett- rádióműsor szól majd.

Egy hete az Erik Sumo Bandről derült ki, hogy kilép Harcsa Veronika, most pedig a Ludditákról derül ki, hogy így ebben a formában többet nem lesznek együtt. A Gödör tájékoztatóján ugyanis Utshow koncertként hirdették meg az esti koncert, alcímként pedig ez áll: 10 év után elhúznak a ludak! A hihetetlen gógyis szövegeket nyomó Fiáth-nővéreket így mindenképpen látni kell. Lesz még mellettük egy tiszteletbeli Fiáth is Karafiáth Orsi személyében, aki és a Rejtély asszisztál lemezbemutató koncertjével érkezik, de Buppa is nyomja a Flaszter-masztert.


Nawalt, a gitáron és gambusin játszó énekesnőt, dalszerzőt a Comore-szigetek hangjaként emlegetik. A Madagaszkártól északra fekvő szigetcsoport a világ egyik legszegényebb országát alkotja. Az énekesnő előadásában a tradicionális és a modern zene találkozik, így érdekes fúzióját nyújtja az Indiai-óceán szigetvilágán kialakult indo-arab-perzsa zenének, a bantu többszólamúságnak, a szinkópás ritmusoknak és a szufi transz-zenének. A Comore-szigetek első, nemzetközi szinten is ismert előadójaként húsz éve zenél, és dalaival bejárta a világot. S bár családja már gyerekkorában Franciaországba költözött, továbbra is a muzulmán tradíciók szerint éltek – vagy legalábbis szerették volna, ha Nawal is így él. Ő azonban fellázadt a kötöttségek ellen, és bár nehézségek árán, de felépítette önálló zenei karrierjét. Gyakran jár vissza hazájába, ahol óriási népszerűségnek örvend. Jelenleg Párizsban él és harmadik albumán dolgozik.

—-Vasárnap, október 24.—-

Rendhagyó zenei eseményre készül a Trafóban Láng Annamária színésznő. Afrikai utazásai során ismerkedett meg Sydonie Raawiya Koumbával, a hetvenes évek emblematikus funk-királynőjével, aki azóta visszavonult a zenei életből. Nemzetközi sztárok hosszú sora próbálta őt az évek során visszacsábítani a színpadra, ám Syd sorban nemet mondott mindenkinek. Kosarat kapott többek között Stevie Wonder, Britney Spears, de ugyanígy járt az Einstürzende Neubauten. Ki tudja miért – talán bosszúból – Lángnak most mégis igent mondott. A koncert során nem csupán Syd magyarra fordított dalaival ismerkedhet meg a közönség, de bepillantást nyerhet egy botrányoktól hangos, tragédiáktól terhes zenei karrier titkaiba is.

Többek szerint a balatoni süllő olyan jelentőségű értékünk, mint a Tokaji Aszú, vagy a Pick szalámi. Ezekkel ellentétben azonban a balatoni fogas egyáltalában nem sikertörténet. A fogassüllő Európa több helyén megtalálható, de a balatoni fajtát a XX. század elejéig különösen megbecsülték világszerte. Azóta számuk alaposan megfogyatkozott, de pénteken és szombaton megünnepelhetjük ezt az értékünket. Mindemellett mindenki megcsodálhatja a Balaton őszi hangulatát, szépségét is a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol nem csak halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézművesvásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

Az Oldtimer Show a Syma Csarnokban igazi kulturális csemege a azoknak, akik érdeklődnek a régi korok járművei iránt. A magyarországi időszakos tárlat Közép-, Kelet-Európa legnagyobb veteránjármű kiállítása. A kiállítás egy kicsit több is mint veteránjármű kiállítás, hiszen a díszletekkel, a korhű jelmezekkel és a korabeli háttérzenével egy nosztalgikus életérzést szeretnék éreztetni a látogatókkal. Az Oldtimer Show-ra látogatók élőben találkozhatnak a régi korokban használt járművekkel, a járműveket használó emberek öltözetével, az általuk hallgatott zenevilággal, festészettel, szobrászattal. Idén is vadonatúj kollekció, 270 db veterán gyöngyszemet állítanak ki. A kiállítás anyaga a 70-es évektől visszafelé, egészen a XIX. századig visz vissza minket az időben.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

—-kiállítás—-

Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905

Menjek vagy maradjak – Süllőfesztivál vagy Szabadság, Szerelem 2

A 70 művész több mint 200 műalkotását felvonultató Szépművészeti-tárlat a bécsi Secession művészegyesület korai szakaszát mutatja be. A kiállítás nagyrészt rajzokra és sokszorosított grafikákra épül, de ezeket néhány kiemelkedő festmény, szobor egészíti ki. A leghíresebb műtárgyakat kétségkívül Gustav Klimt jegyzi, hét kiállított festménye között van a főművének tekintett Nuda Veritas – a Meztelen igazság című képe is, amelynek biztosítási értéke önmagában 35 milliárd forintra rúg.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, október 22.
21:30
VIASAT3

A lény

Menjek vagy maradjak – Süllőfesztivál vagy Szabadság, Szerelem 2

Tudósok egy csoportja titkos programon dolgozik. A DNS-specialista Xavier Fitch irányításával egyedülálló kísérletet hajtanak végre, az emberi gént keresztezik egy földön kívüli DNS-sel. Az eredmény egy gyönyörű, ám annál erőszakosabb női lény. Amikor Fitch el akarja pusztítani különös teremtményét, az megszökik a laboratóriumból. Halál és pusztulás jár az elképesztő erővel rendelkező idegen kreatúra nyomában. A tudósok mellett egy jós és egy szövetségi ügynök is bekapcsolódik a lény utáni hajszába.

Szombat, október 23.
22:00
VIASAT3

Szabadság, Szerelem

Menjek vagy maradjak – Süllőfesztivál vagy Szabadság, Szerelem 2

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

Vasárnap, október 24.
21:55
DUNA Televízió

Őfelsége pincére voltam

Menjek vagy maradjak – Süllőfesztivál vagy Szabadság, Szerelem 2

Bohumil Hrabal talán legregényszerűbb regényéből életműve feldolgozója, a zseniális Jirí Menzel készített keresztmetszetet a huszadik századról. Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Itt emlékezik vissza arra hogyan lett a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik