Élet-Stílus

Már a hétévesek is interneteznek

Az európai gyerekek átlagosan 7 éves korukban kezdik használni az internetet, de Észtországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban ennél is korábban kezdenek foglalkozni a számítógépes világhálóval - derül ki egy felmérésből, amelyet az Európai Bizottság tett közzé pénteken Brüsszelben.

A 13-16 évesek több mint fele (Magyarországon 38 százalék) már a hálószobájában is rendelkezik internet-hozzáféréssel.

A tanulmányból az is kiderül, hogy nyolc gyerekből egy (Magyarországon 11 százalék) már szerzett nyugtalanító tapasztalatokat internetezés közben, és hogy a gyermekkorúak még nem tettek szert az internetezéshez szükséges készségekre és magabiztosságra.

Ez utóbbi problémák kezelésének elősegítése érdekében a bizottság a gyerekeknek szóló, magas színvonalú internetes tartalmak létrehozását ösztönző pályázatot írt ki.

A felmérésben részt vevő gyerekek azt mondták, elsősorban iskolai feladatokhoz vagy videók megtekintésére használják az internetet, majd a játékok és az azonnali üzenetküldéssel történő csevegés a következő két legnépszerűbb online tevékenység.

A legtöbb gyerek személyi számítógépen vagy laptopon böngészik, és egyharmaduk (Magyarországon egynegyedük) már mobiltelefonjuk vagy más hordozható eszközök segítségével csatlakozik a világhálóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik