Élet-Stílus

Leváltották az Operaház főigazgatóját

Azonnali hatállyal visszavonták a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását - erősítette meg az érintett az MTI értesülését.

Vass Lajos elmondása szerint a nemzeti erőforrás miniszter október 22-vel, azonnali hatállyal vonta vissza az ő főigazgatói, valamint Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását. Közalkalmazotti jogviszonyuk nem szűnt meg. Vass Lajos kinevezése eredetileg 2012. június 30-ig szólt volna.

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke elmondta, hogy az elmúlt 3-4 hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel. Ezeknek a dokumentálása megtörtént, mintegy ötven oldalnál tart már az anyag, amely – mint fogalmazott – sajnos folyamatosan bővül.

„Azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak, több milliárd forint elköltését látjuk helytelennek. Az eddig elkészült vizsgálati dokumentumot néhány nappal ezelőtt átadtuk Réthelyi Miklós miniszternek, aki Szőcs Géza államtitkárral és a jogászokkal konzultálva úgy találta, hogy mindezek elégségesek arra, hogy Vass Lajost és Szabó Attilát a vezetői tisztségükből visszavonja” – összegezte a bizottság elnöke.

Hozzátette: a bizottság álláspontja szerint sem Vass Lajosnak, sem Szabó Attilának nem érdeke, hogy a házban maradjon beosztott közalkalmazottként, ezért jelenleg arról tárgyalnak, közös megegyezéssel távozzanak. Ha megállapodnak, Réthelyi Miklós a miniszteri biztosi feladatkört a munkáltatói jogokkal is kibővíti.

Vass Lajos megbízatásának visszavonásával egy időben Réthelyi Miklós a miniszteri biztosi feladatkört kibővítette az operaház vezetői feladat- és hatáskörének, valamint munkáltatói jogainak gyakorlásával. Hozzáfűzte: az átadás-átvételre várhatóan jövő szerdán kerülhet sor.

Az operaházat szeptember eleje óta irányítja miniszteri biztos Horváth Ádám operaénekes személyében, akire a tárca a ház működésének operatív feladatait bízta. A dalszínház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységének átvilágítását egy szakértőkből létrehozott bizottság végzi, amelynek irányítását a miniszter a tárca vezető szakjogászára bízta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik