Élet-Stílus

Magyar kép lett az év természetfotója

A győztes képén levélvágó hangyákat örökített meg Máté Bence.

Magyar fotós a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC által meghirdetett éves természetfotós pályázat idei nyertese. A Natural History Museum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt idei fotópályázaton – amely a világ egyik legrangosabb ilyen jellegű fotóművészeti versengése – az Év természetfotósa címet a fotós a Costa Rica-i esőerdőkben honos levélvágó hangyákról készített fotójával nyerte.

A londoni múzeum által közzétett győztes fotó – amely a legsikeresebb pályaművekből márciusig látogatható kiállításon lesz megtekinthető – a hangyák egy láthatóan magas szinten szervezett, együttműködésben tevékenykedő csoportját árnyjátékszerű megvilágításban mutatja, zöld levélháttér előtt.

Magyar kép lett az év természetfotója 1A múzeum ismertetője szerint a magyar fotós behatóan tanulmányozta a levélvágó hangyák összetett társadalmát, a hangyák vonuló “hadoszlopait” követve figyelte mozgásukat és munkájukat.

Máté Bence megfigyeléseiről elmondta: a levélvágó hangyák “csodálatos modellnek” bizonyultak, “elbűvölő” volt látni, hogy milyen változatos méretű levéldarabokkal képesek megbirkózni. Tapasztalatai szerint nem mindig a legerősebbek viszik a legnagyobb levélszeleteket; néha a kistermetű hangyák hatalmas darabok elszállítására vállalkoznak, míg a legnagyobbak megelégszenek kisebb levelekkel.
A londoni Természettudományi Múzeum illetékesei elmondták, hogy a fődíjjal 10 ezer font (3,2 millió forint) pénzjutalom is jár.

Az idei versenyre 81 országból 31 ezernél több pályamű érkezett; ezek közül ítélte a zsűri a legjobbnak Máté Bence felvételét.

A hangyák nem először hoznak szerencsét magyar fotósnak ezen az igen rangos, 1964 óta minden évben megrendezett – jelenleg a Veolia Environnement környezetvédelmi szolgáltató cég által támogatott – londoni természetfotó-pályázaton.

Tavaly Mészáros András kategóriagyőztes volt a Viselkedéstípus – egyéb állatok elnevezésű fő témacsoportban. A makrofotó-eljárással készült, vagyis közelről, erős nagyítással levett fotó egy vöröshangyát ábrázolt, amely éppen egy virágsziromra hullott esőcseppből ivott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik