Élet-Stílus

Hetvenéves a király

A héten - október 21-én vagy 23-án - hetvenedik életévét tölti be a föld egyik leghíresebb embere. Edison Arantes do Nascimentónak születésnapból is kettő dukál, ő ugyanis a futball Edisonja, vagy egyszerűen csak Pelé.

Brazília a hetet ünnepléssel tölti. Jellemző módon kétszer.

Bár a hivatalos adatok szerint a Fluminense egykori labdarúgójának, Dodinhónak (João Ramos do Nascimento) a fia október 21-én látta meg a napvilágot, ő maga úgy tudja, két nappal később született.

A szakma és a szurkolók nagy része által is minden idők legjobb futballistájának tartott Pelé az elegancia egyben a klubhűség mintája. Azok után, hogy alig tizenöt évesen bemutatkozott a Santosban, több mint ezer hivatalos meccsen szerepelt, s csak nyugdíjba vonulását követően lett a Cosmos New York játékosa: az Egyesült Államok valójában 1975-től fedezte fel a labdarúgást.

Pelé – összeállítás:


A „Fekete gyöngyszem” háromszoros világbajnok, s 1958-ban minden idők legfiatalabb finalistájaként szedte darabjaira a masszív svéd válogatottat. Brazília és Pelé a dél-amerikaiak első vb-győzelmét ünnepelhette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik