Élet-Stílus

Már 90 éve áll a papírház

Egy leleményes amerikai mérnök nemcsak a házát, de a berendezési tárgyakat is újrahasznosított újságpapírból készítette.

Az utóbbi években egyre újabb és újabb környezetbarát házépítési technikákkal rukkolnak elő a mérnökök, azt mégis kevesen tudják, hogy már 90 évvel ezelőtt is készült teljesen környezetbarát otthon. Egy amerikai mérnök ugyanis ekkor építette meg a mára már turistalátványossággá vált Paper House-t (vagyis papírházat), melynek alapjához újrahasznosított újságpapírt használt fel.

Ellis Steinman svéd születésű bevándorló eredetileg hobbiként kezdte építeni a házat, amihez az újságpapírt szigetelésnek használta volna. Később az építkezés folyamán azonban egyre több helyen tudta az újrahasznosított újságokat alkalmazni, olyannyira, hogy a mérnök még a berendezést: székeket, asztalokat, sőt még egy zongorát is készített az alapanyagból.

Arról, hogy Steinman miért éppen az újságpapírt választotta alapanyagul, még ma is folynak a találgatások. Egyes vélemények szerint azért használta az újrahasznosított papírt, mert akkoriban ez volt a legolcsóbb alapanyag, míg mások meg vannak győződve róla, hogy a mérnököt, akit irritált, hogy sokan eldobják az újságokat, környezettudatosság hajtotta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még mindig áll a 90 éve papírból épített ház (Zöldtér.hu)
Még több kép a házról a hivatalos weboldalon (The Paper House)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik