Élet-Stílus

Váratlan vezéráldozat a Microsoftnál

Fontos háttérember mondott búcsút a vállalatnak, aki Bill Gates után a leginkább hatással volt a Microsoft fejlesztési irányaira.

Távozik a Microsoft vezető szoftvertervezői székéből Ray Ozzie, aki 2005-ben a céget alapító Bill Gatestől vette át a posztot – jelentette be az amerikai szoftveróriás munkatársainak emailben Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: Ozzie egy átmeneti időszakban továbbra is a Microsoftnál marad, viszont helyére nem terveznek újabb embert felvenni.

Most, hogy a szolgáltatások terén előreléptünk, és a felhő már az üzletünk minden területén teljes sebességgel robog előre, Ray és én bejelentjük, hogy Ray lemond vezető szoftvertervezői szerepéről – fogalmazott Ballmer az emailben. A levél szerint Ozzie a jövőben a tágabb szórakoztatóiparon belül képzeli el jövőjét, “ahol a Microsoftnak is számos befektetése van.”

A világ legnagyobb szoftvervállalata a felsővezető lemondását követően újra a figyelem középpontjába került, mivel az elmúlt időszakban több kulcsember is távozott a cégtől. Az üzleti divízió vezetője, Stephen Elop szeptemberben a Nokia vezérigazgatói székébe ült át, emellett a szórakoztatóipari és készülékekért felelős vezető, Robbie Bach is májusban bejelentette szándékát a távozásra.
Ozzie 2005-ben csatlakozott a Microsofthoz vezető szoftvertervezőként azt követően, hogy cégét felvásárolta a szoftvermammut. Korábban ő tervezte a csoportmunka és dokumentumkezelő Lotus Notes szoftvert.

Alig egy évvel érkezése után sikeresen állította át a Microsoftot, hogy a számításifelhő-alapú – online elérhető -szoftverszolgáltatások irányába mozduljon el. Mindaddig az asztali szofverek jelentették a Microsoft fő irányát, Ozzie azonban meggyőzte a menedzsmentet, hogy a jövőben a távolról elérhető webes számítási kapacitás- és szoftverszolgáltatások jelenthetik a kiutat.

A Bloomberg által megszólaltatott elemzők szerint az újabb menedzser távozása ismét felszínre hozta, hogy Steve Ballmer talán nem tesz eleget, hogy a reménybeli utódait és a stratégiaalkotásra alkalmas vezetőket a cégnél tartsa. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Ozzie elsősorban technológiai szakember, és az Azure és BPOS felhőszolgáltatások bejelentését követően úgy érezhette, hogy a feladatát elvégezte, és most egyszerűen újabb kihívások után néz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik