Élet-Stílus

Távozik a Microsofttól Bill Gates utódja

Távozik posztjáról Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvermérnöke, aki 2006 nyarától vette át az egykori alapító, Bill Gates szerepét.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy a vezető szoftvermérnöki pozícióra egyelőre nem keresnek embert, és Ozzie az átmeneti időszakban egy ideig még a vállalatnál marad.

Az 54 éves szoftvermérnök – aki Bill Gates szerint egyike a világ legjobb öt programozójának – 2005-ben csatlakozott a Microsoft csapatához.

Ozzie a felhő alapú szolgáltatások (cloud computing) fő pártfogója volt, nevéhez fűződik, hogy a Microsoft közelebb került az internet alapú programozáshoz. 2008 őszén mutatta be a Microsoft Windows Azure névre keresztelt új internet alapú platformját, amelynek lényege, hogy számítógépeken futó alkalmazások döntő hányadát az internetre helyezik át, és a fő hardveralapot a nagysebességű internethálózat másik végén lévő adatközpontok jelentik.

A szoftvermérnök távozásának hírére hétfőn 2,2 százalékkal estek a Microsoft részvényei. Elemzők szerint Ozzie lemondásával a szoftvercég nagyobb hangsúlyt fektet a szórakoztatóipari fejlesztésekre, beleértve az Xbox játékkonzolt és a Windows Phone 7 mobilplatformot, és azokat a területeket is célba veszi, ahol a Google és az Apple már jóval a redmondi cég előtt jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik