Élet-Stílus

Nem tökéletes a Facebook Skype-telefonja

Pénteken kiderült a Facebook egyelőre nem áll elő saját telefonnal, ehelyett összehangolt támadás alá veszik az internetet és a mobilkommunikációt, főleg partnerségeken, összefonódásokon keresztül.

Az “átkaroló hadművelet” egyik fontos hadmozdulataként harangozta be a Facebook a Skype szolgáltatással tervezett összefonódását. Az új Skype PC-re már meg is jelent, hamarosan pedig a Mac verzió is megérkezik. Partnerünk a bitport.hu az 5.0.0.152 verziószámmal ellátott legfrissebb változatot telepítette, hogy megnézzék, mivel kínál többet elődeinél.

Az alkalmazás kinézete első látásra nem sokat változott. Belépés után azonban a jobb oldali ablak fölötti gombsorban megjelenik egy Facebook gomb is. Erre kattintva alapértelmezésben maga a Facebook érkezik, méghozzá a böngészőben is megszokott hírfolyammal – azt mondjuk furcsálva, hogy a nagy összefonódás ellenére külön kell belépni. A hírek fölött azonban megjelenik egy “telefonkönyv” hivatkozás is, az igazi újítás elvben itt lapul.

Nem tökéletes a Facebook Skype-telefonja 1A Facebookos telefonkönyv nem más, mint az ismerőseink adatlapján található telefonszámok sorba rendezett nézete: innen könnyen felhívhatjuk mobil vagy otthoni telefonszámaikat.

Egyelőre azonban kissé foghíjas a rendszer, hiszen akik nem adnak meg telefonszámot adatlapjukon, vagy titkosítják azokat, a lista hátuljára kerülnek és ezen a módon nem léphetünk velük kapcsolatba.
Furcsa az is, hogy hiába van valamelyik Facebookos ismerősünknek Skype-fiókja, a telefonkönyvben a rendszeren keresztüli, ingyenes hívás lehetősége meg sem jelenik, az ilyen felhasználókat is csak mobil vagy hagyományos telefon felé irányuló, fizetős hívásokkal engedi megkeresni a rendszer. Persze a bal oszlopban, a Skype hagyományos kontaktlistájában ott van ugyanez az ismerős, de talán illett volna ezt a két listát kissé összébb hangolni – így egyelőre csupán két egymás mellé kényszerített, ám még kevéssé összehangolt szolgáltatás próbál megférni “egy fedél alatt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik