Élet-Stílus

Nem lesz botrány a helytelen lóerőadatok miatt

Riadalmat okozott, hogy rengeteg autósnak irreális teljesítményadatok szerepelnek a forgalmijában, ami sokkoló plusz kiadással is járhat a teljesítmény alapú kötelező biztosítás megkötésekor.

Mintegy 200 ezer jármű forgalmi engedélyében szerepel helytelenül a jármű teljesítményét mutató – és idéntől a kötelező biztosítások alapdíjának megállapítására szolgáló – KW adat. Adathiba miatt például előfordulhat az is, hogy 1000 lóerős Dácia után kell fizetnünk illetőleg 5 lóerős Mercedes után. Nyilván mindkét eset távol áll a valóságtól.

A helyzet úgy alakulhatott ki, hogy a korábbi években a teljesítmény (KW) adatot nem használtuk semmire, így ha az adat rossz volt, nem szúrt szemet senkinek. Sokszor előfordult, hogy a KW mezőbe az okmányirodában dolgozó ügyintézők tévedésből a jármú súlyát, vagyis a KG értéket írták be, így lehetséges például, hogy az egyébként 999 KG-os Daciából 999 KW-os versenyautó lett. Az is gyakorlat volt, hogy amikor a vizsgalapon nem szerepelt a KW, az ügyintézők hasukra csapva beírtak valamit (0-át, 1-et, 5-öt) mivel nem tudták a tényleges adatot.

Most, hogy a kötelező esetében átállunk a KW alapú díjmegállapításra – egyre több ugyanis a hibrid és az elektromos meghajtású autó, melyek esetében nehezen értelmezhető a korábban használt cm3 adat –, kezelni kell ezt a problémát.

Nem lesz botrány a helytelen lóerőadatok miatt 1Azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében rosszul szerepel járművük kilowatt adata többféle megoldásra is számíthatnak. Az internetes díjszámítási rendszerek felkínálják majd a járművük valós teljesítményéhez tarozó adatokat, így elkerülhető, hogy a forgalmiban lévő helytelen adatokból kelljen díjat kalkulálni. – emeli ki Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője.
Azoknak, akik nem veszik igénybe az interneten keresztül történő szerződéskötés lehetőségét, a Nemzeti Közlekedési Hatóság siethet majd a segítségére, amely a múlt héten jórészt feltöltötte a helyes – így a kötelező biztosítási szerződéseken utólag majd korrigálásra kerülő – KW adatokat, a biztosítók által is használt belügyminisztériumi adatbázisba.

Rácz István annyit még hozzátett a FigyelőNet kérdésére úgy véli, mivel az autósok önhibájukon kerültek ilyen helyzetbe, így a helytelen adatokat is ingyenesen kellene javítania a BM-nek, amelyet most csak pénzért lehet megtenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik