Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: a TOP 200 Gála ételei

A hétvégére a Figyelő TOP 200 Gála csúcsgasztronómiai fogásaiból ajánlunk menüt a FigyelőNet olvasóinak. Ezúttal a gála sztárséfjei a falatnyi ételek receptjeit azonban egy négyfős ebéddé alakítva adták meg: Céklatartár kecskesajtkrémmel; Tormakéreg alatt sült lazac spanyol édeshagymával és rukkolapürével.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy a megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják.

Céklatartár kecskesajtkrémmel

Hozzávalók 4 főre

15 dkg cékla, 15 dkg friss kecskesajt, egy evőkanál olívaolaj, egy evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 0,5 dl zsíros tejszín vagy joghurt

A céklát sóban sütjük. Ehhez egy tepsibe a céklára annyi durvaszemű tengeri sót halmozunk, hogy belepje, és 160 Celsius-fokra melegített sütőben 3-3,5 óra alatt puhára sütjük. Mikor kihűlt meghámozzuk, és felkockázzuk.

Mit főzzek a hétvégén: a TOP 200 Gála ételei 1

A kecskesajthoz friss krémes fajtát válasszunk, amit az olívaolajjal egészen habosra ki lehet keverni. Ha azonban kicsit szárazabb sajthoz jutunk, akkor egy kevés tejszínnel vagy joghurttal lazíthatunk rajta. Sózzuk borsozzuk, elkeverjük benne a snidlinget, és a kistányér közepére simítjuk. Rászórjuk a felkockázott sóban sült céklát. Törjünk mellé bagettet, vagy friss házikenyeret.

—-Tormakéreg alatt sült lazac spanyol édeshagymával és rukkolapürével—-

Hozzávalók 4 főre

10 dkg panco morzsa, 6 dkg vaj, 1 evőkanál ecetes torma, 1 tojásfehérje, 75 dkg lazacfilé, 4 dkg füstölt lazac, 40 dkg spanyol édeshagyma (a nagy fehér), egy dl vörösbor, egy evőkanál olívaolaj, egy evőkanál kukoricaolaj, 40 dkg rukkola, 1 dl csirkealaplé, 10 dkg főtt burgonya, só, bors – ízlés szerint

A japán magas minőségű morzsa helyett használhatunk saját készítésű zsemlemorzsát is. Ezt keverjük össze 3 dkg vajjal, az apróra vágott füstölt lazaccal és a tormával, egy habbá vert tojásfehérjével. Így egy tésztát kapunk.

Mit főzzek a hétvégén: a TOP 200 Gála ételei 1

A félbe vágott majd vékony csíkokra vágott édeshagymát először a kétféle olajban megpirítjuk, majd kevés bort adunk hozzá, és sziruposra elfőzzük. Ezt addig ismételjük, amíg teljesen el nem használjuk az egy dl bort.

A rukkolapűréhez blansírozzuk a kis levélkéket. Ehhez lobogó forrásba hozzuk a vizet, 5 másodpercre beledobjuk a rukkolát, majd gyorsan jeges vízbe merítjük. Így megőrzi a szép zöld színét.

Egy dl csirkealaplével összeturmixoljuk, a burgonyát átpasszírozzuk, és hozzákeverjük. Az egészet 60 Celsius-fokig melegítjük, és vajjal 3-4 percig melegítjük. Sózzuk, borsozzuk.

Egy tepsibe sütőpapírra rátesszük a lazacfilét bőrével lefelé, és a tésztát erre simítjuk rá. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 5-6 perc alatt készre sütjük.

A lazacot négyfelé szeleteljük, és a tányér közepére helyezzük. Mellé halmozzuk a pürét és körbelocsoljuk a hagymával.

—-Rozmaring Panna Cotta—-

Hozzávalók 4 főre

500 ml, tejszín, 50g Cukor, 1 csepp vaníliakivonat, 2 db lapzselatin, 45 ml tej, 1 szár (15cm) friss rozmaring

Hevítsük a tejszínt a rozmaringgal kb. 80 Celsius-fokig. Fedjük le fóliával és hagyjuk állni egy éjszakát (így a rozmaring íze beleérik a tejszínbe). Áztassuk a lapzselatint hideg vízbe néhány percig, majd a felesleges vizet csepegtessük le. A cukrot a tejet és a vaníliát keverjük el. Szűrjük át a tejszínt majd keverjük el (fakanállal, ne habverővel!) a cukros vaníliás tejjel. Hevítsük 80 fokig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a beáztatott lapzselatint. Töltsük formákba vagy poharakba, és hűtsük le.

Mit főzzek a hétvégén: a TOP 200 Gála ételei 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik