Élet-Stílus

Sztárséfek a TOP 200 gálán

A Figyelő TOP 200 Gálára a két elismert séf, Segal Viktor, Cseh János egy professzionális mestercukrász, Mihályi László és egy topblogger, Mautner Zsófia készíti majd a fogásokat, amelyek ugyan falatnyi nagyságúak, de ha valaki 10-15-öt elfogyaszt a 22 féle finomságból, senki nem marad éhen. Persze a pörkölt-nokedli vonal rajongóinak nem lesz piros betűs ünnep a gála.

A Szépművészeti Múzeumban szombatra tervezett TOP 200 Gála állófogadásán a 200 legnagyobb magyar cég vezetőit, a gazdasági élet meghatározó személyiségeit látják vendégül. Nekik főz majd Segal Viktor, Cseh János, Mihályi László és Mautner Zsófia.

A vendéglátásért (cateringért) felelős Waldorf koncepciója az volt, hogy nem a televízióból ismert celebszakácsok, hanem a szakma által elismert, képzett magyar szakemberekre helyezik a hangsúlyt a Figyelő TOP 200 Gálán.

Képgaléria (Fotó: Horváth Balázs)

Képgaléria (Fotó: Horváth Balázs)

További koncepció volt, hogy a vendégeknek a lehető legkevesebbet kelljen evőeszközökkel, és tányérokkal szenvedniük. Ezért univerzális evőeszközt (egyik felén kanálka, másik felén kis nyárs) és többféle formatervezett műanyag csészécskét, tányérokat használnak. A curry krémlevest tápiókagyöngyökkel és tigrisrákkal például egy kapucsínós csészére hasonlító átlátszó edényből kortyolhatjuk, míg a sajt-, olívaolaj- és sókülönlegességeket egy téglalap alakú kis tányérkából lehet kóstolgatni.

A menüsor mellett különleges látványpultokkal is készülnek a séfek. Cseh János látványasztalánál az általa képviselt modern magyar konyha irányzatába kóstolhatunk. A sztárséf klasszikus alapanyagokat öltöztet új köntösbe. Szombaton például libamájfagylaltot is kínál. Az újságíróknak tartott kóstolón tormakéreg alatt sült lazacot kóstolhattunk tőle rukkolapürével és lekvárszerű édes hagymával. Itt elsősorban a színek voltak harsányak, a torma és a rukkola íze le lett lágyítva így jól simul az íny alá.

Az első szakácskönyve kiadására gőzerővel készülő Segal Viktor látványpultjában különböző országok, régiók legjobb olívaolajait, sajtjait és sóit lehet kóstolni. Összekeverhetjük például a hópehelyszerű Maldon sót, a vulkáni hamu által feketére festett hawaii fekete sót, a himalájai rózsaszínt vagy a francia fleur de selt, a tenger virágát egy-egy különleges olívaolajjal (például mandarinízesítésűvel) és langyos bagettet vagy ciabattát mártogathatunk bele. Hozzá pedig krémes kecskesajtot, fiatalabb vagy érleltebb Peccorino sajtot rágcsálhatunk.

Képgaléria (Fotó: Horváth Balázs)

Képgaléria (Fotó: Horváth Balázs)

Mautner Zsófiánál, a Chili & Vanília blog szellemében a világatlaszt járhatjuk be a gasztroblogerrel, nemzetközi, főként keleti különlegességekkel, spanyol tapasokkal – igazi multikulturális csemegét kínálva a vendégeknek. Tőle a kóstolón sóban sült céklát ízlelhettünk kecskesajttal. Itt a tejszínnel lágyított és habosított sajtot jól ellenpontozza a koncentrált édeskés céklakockácskák roppanóssága.

Végül pedig a számos apró fogás után a desszertre mindenképp érdemes helyet hagyni. A leginkább talán a Váci Desszert Szalonjáról híres Mihályi László mestercukrász csokoládés bavaroise-át kihagyni legalább akkora vétek a ínyencség ellen, mint amekkora a fogyókúránk ellen. Az omlós mandulás linzerből készülő sütőtökös tortácska azonban sokkal könnyedebb, és a markáns sütőtök mellett a halványan felsejlő mandariníz igazán izgalmas alternatívája lehet a nehezebb édességnek.

A menük tehát készen állnak, a visszaszámlálás elindult. Annyiféle fogás lesz, hogy a gála résztvevői biztosan találnak majd olyat, ami az ínyűkre való. Még ha a megkóstolásuk előtt sokan még nem is sejtik, hogy esetleg a vákuum alatt alacsony hőmérsékleten (sous-vide) készült rózsaszín kacsamell zöld lencsével és csicsókával lesz majd ezentúl a kedvenc ételük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik