Élet-Stílus

Őrizetbe vettek 19 genovai rendbontót

A szerb hatóságok őrizetbe vettek az Olaszország-Szerbia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőről hazatérő 19 futballszurkolót - jelentette csütörtökön a szerb közszolgálati tv (RTS).

Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek abban a lelátói rendbontásban, amely miatt félbeszakadt a kedd esti genovai találkozó.

A szerb rendőrség szerdán jelentős erőket vezényelt a horvát-szerb és a magyar-szerb határra, és alapos ellenőrzésnek vetették alá az olasz kikötővárosból hazafelé tartó, belépésre jelentkező szurkolókat. A szigorú ellenőrzésen tizenegyen akadtak fönn Batajnicánál, a horvát határon, és nyolcan Röszkénél, a horgosi határátkelőn.

Kedd este a Luigi Ferraris Stadionban a szerb szurkolók közé vegyült huligánok égő fáklyákat hajigáltak a pályára, és megpróbálták áttörni a vendégtábort a hazai közönségtől elválasztó műanyag falat. A mérkőzés lefújása után a szerb huligánok a stadionon kívül összecsaptak a rendőrséggel, 16 ember megsérült.

Őrizetbe vettek 19 genovai rendbontót 1

A randalírozók közül 17 embert, köztük a főkolompost, a mérkőzés alatt fekete csuklyával a fején a kerítés tetején pózoló, agyontetovált Ivan Bogdanovot (képünk) – a legnépszerűbb szerbiai futballklub, a Crvena zvezda egyik szurkolói csoportjának 30 éves vezetőjét – Olaszországban tartják őrizetben.

A korábban katonaként szolgált, jelenleg munkanélküli főhuligán csak annyit mondott: semmi baja Olaszországgal, és szereti a hazáját. Társai közül kettőt máris elítéltek szerdán – egyikük egy év, másikuk három hónap szabadságvesztést kapott. Szerb illetékesek szerint a randalírozókat várhatóan kiutasítják Olaszországból. Hazatérésük után Szerbiában büntetőeljárást indítanak ellenük.

Szerda este Borisz Tadics államfő telefonon felhívta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, és sajnálatát fejezte ki a genovai botrány miatt. Berlusconi hangsúlyozta, hogy a történtek nem befolyásolják a két ország baráti kapcsolatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik