Élet-Stílus

Miért nem jó repülőgépek alatt lakni?

A repülőgépek zaja nemcsak idegesítő, de még káros is.

Svájci kutatók megvannak győződve, hogy azok, akik különösen zajos helyen élnek, komoly veszélynek teszik ki magukat. A szakértők szerint ugyanis a légifolyósok alatt élni nemcsak hogy nem kellemes, de egyenes veszélyes is: megnő ugyanis a szívbetegségek esélye. A kutatók ezt szerették volna bebizonyítani, amikor 4,6 millió felnőtt részvételével felmérést készítettek. Ebből kiderült, hogy a túl hangos zaj növeli a szívroham és egyéb szívbetegségek kockázatát.

Matthias Egger, a Bern Egyetem munkatársa szerint nemcsak a hangos zajnak kitett lakók vannak veszélyben, hanem azok is, akik már régóta hallgatják a repülőgépeket. Elmondta, az orvosok már régóta gyanították, hogy összefüggés van a zajártalom és a szívbetegségek kialakulása között, de eddig néhány egyéb tényező megnehezítette a bizonyítást.

A zaj főleg az ősi ösztönök miatt lehet ártalmas. Szervezetünk ugyanis minden hangosabb hanghatást támadásként érzékel, egyúttal felkészül a menekülésre. A zajok ráadásul – legyenek bármilyen aprók – tudat alatt idegesítenek, ami állandó stresszhez, magas vérnyomáshoz és pulzusszám-emelkedéshez vezethet – tudatta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik