Élet-Stílus

Meccs helyett botrány volt Genovában

A vendégszurkolók rendbontása miatt előbb 35 perces késéssel kezdődött, majd a 6. percben félbeszakadt az Olaszország-Szerbia Eb-selejtező.

A himnuszok előtt a vendégdrukkerek – mintegy 1600 szerb volt jelen a genovai Stadio Luigi Ferrarisban – pirotechnikai eszközöket dobáltak a játéktérre, majd összecsaptak az olasz rendőrökkel. A játékvezető emiatt visszavezényelte a labdarúgókat az öltözőbe.

A labda 21:25-kor indult útjára, de alig telt hat perc a mérkőzésből, amikor a szerb fanatikusok ismét a pályára, valamint az olasz drukkerek felé dobálták a pirotechnikai eszközeiket, s ezek után az összecsapásnak véget vetett a bíró, a skót Craig Thomson.

„A játékvezető utóbb elmondta, hogy azért döntött így, mert nem látta garantáltnak a játékosok biztonságát. Most az UEFA-n van a sor, hogy fegyelmi eljárás keretein belül kivizsgálja az esetet” – nyilatkozta Antonello Valentini, az olasz szövetség főtitkára.

A vendégcsapat fanatikusai egyébként már a nap folyamán sem bírtak magukkal, az AFP hírügynökség azt közölte, hogy megtámadták a megfékezésükre kivezényelt rendőrök járművét. Szerb médiaértesülések szerint a kapus Vladimir Sztojkovics is a szerb szurkolók „áldozata” lett: visszalépett a keddi meccstől, mert megfenyegették őt a genovai stadionba menet. Helyette Zseljko Brkics védett – volna – a vendégeknél.

A szerb labdarúgó-szövetség elnöke szerint előre megtervezett, jól koreografált rendbontás történt Genovában, az akció a szövetség vezetői ellen irányult, és a szervezőket Belgrádban kell keresni. Tomiszlav Karadzsics elmondta szerb újságíróknak, már két napja, az észak-olasz kikötővárosba való megérkezésük óta „puskaporos volt a levegő”, és „kellemetlenségeik” voltak az edzés alatt, a szállodánál és a meccs napján.

A történtek miatt nagy valószínűséggel 3-0-val az olasz válogatottnak igazolja majd a győzelmet az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely szerda délelőtt jelezte, a történtek alapos elemzésére vizsgálatot indított. Hasonló eset történt a 2007-es Svédország-Dánia találkozón, és akkor az ártatlan svédek kapták a három pontot.

Eb-selejtező, C csoport:
Feröer-szigetek – Észak-Írország 1-1 (0-0)
Gól: Holst (60.), ill. Lafferty (76.)

Észtország-Szlovénia 0-1 (0-0)
Gól: Sidorenkov (66., öngól)

Olaszország-Szerbia – félbeszakadt

Az állás:
1. Olaszország 7 pont/3 mérkőzés (7-1)
2. Szlovénia 7/4 (7-3)
3. Észtország 6/4
4. Észak-Írország 5/3
5. Szerbia 4/3
6. Feröer-szigetek 1/5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik