Élet-Stílus

Kicsempézték a Microsoft telefonját

Nagy várakozás előzte meg a Windows Phone 7 (WP7) bemutatását. Sokak hangoztatták, talán ez az utolsó esélye a Microsoftnak, hogy felzárkózzon a mobilos piacon. Az első ilyen „fecske” hazánkban az LG Optimus 7.

A redmondiaknak is észre kellett venniük, hogy a mobilos piac túlnőtte még PC-piacot is. Ennek megfelelően igyekeztek mindent beleadni a WP7-be, és az Xbox óta nem volt a gyárnak olyan konzumer terméke, amelyre ennyi energiát fordított volna.

A világpremier kapcsán itthon is bemutatót tartottak, az első Windows Phone 7-es telefont lehetett kézbe venni, az LG Optimus 7-et. A bemutatón a microsoftosok most is gyorsan leszögezték, hogy véleményük szerint az okostelefonok nem kicsinyített PC-k. A Microsoft részéről Kőnig Tibor vezető mérnökük elmondta: a Windows Phone 7 kinézetét, funkcióit úgy tervezték meg, hogy azt nyújtsa, ami egy médialejátszásra és webes alkalmazások használatára alkalmas telefontól elvárhatunk. De direkt nem többet.

Az okostelefonok piaca azon üzleti szegmensek egyike, amely a válságban
is gyorsan bővült, a tavalyi évhez képest például 50 százalékkal.

A bemutatón elhangzottak szerint az LG Optimus 7 két éves munka eredménye. A leglátványosabb eleme kétségkívül az úgynevezett TILE-ok (csempék) alá rejthető, folyamatosan frissülő kezdőképernyő. A képernyőn látható mozaikikonok segítségével folyamatosan nyomon követhető az alkalmazások pillanatnyi aktivitása. Az is kiderült, hogy mindezt a telefon igen gyorsan képes kezelni, és kényelmesen kézre állóan működnek azok.


A Microsoft mérnöke a rendszer tudását igazolandó bemutatott extraként egy olyan funkciót is, amellyel távolról lehet „lockkolni” a készüléket. Egy online szolgáltatási felületről, a jelszó megadása után letilthat a készülék. Sőt üzenet is kiírhatunk a kezdőképernyőre, az illetéktelen tulaj tegyen le a telefon további használatáról is.

Persze az LG saját alkalmazásai is helyet kaptak a készüléken így a Play To funkció, amelynek köszönhetően multimédiás fájlok könnyen megoszthatók más digitális eszközökkel, tévével, MP4-lejátszóval. A ScanSearch pedig egy úgynevezett Augmented reality (kiterjesztett valóság) alkalmazás. Ennek révén például, ha az ég felé tartjuk a készüléket időjárási helyzetkép jelenik meg, ha magunk elé tartjuk, akkor pedig a környezetünkben lévő üzletekről, közlekedésről kaphatunk infókat. Persze az Xbox LIVE sem maradhatott ki, amellyel közvetlenül férhetünk hozzá játékaikhoz.

Az hardware-t tekintve a telefon kamerája 720p felbontásban és HD minőségben vesz fel és játszik le mozgóképet, akár 16:9 képarányban, így a TV-n is elfogadható minőséget láthatunk viszont. A kijelző 7 3,8 inches 800 x 480 pixel felbontású WVGA LCD. A bőségesnek mondható, 16 GB belső memória pedig valóban elegendő helyet hagyhat a multimédiás szórakozásnak. A processzora 1 gigahertzes Qualcomm QSD8650.

A telefon tehát nagyon jól kiszolgálja a magán felhasználói szegmenst. Azonban a Microsoft nyilván a vállalati felhasználók közt is szeretne piacot hódítani. A telefonon az elmondottak szerint az megszokott üzleti alkalmazások is kényelmesen futnak, a dokumentumok szerkeszthetőek és gyorsan megnyílnak. A rendszer kiszolgálja az Office Share Point szerver alkalmazását is, ami a csoport munka alapja. További előnye Microsoftnak a már jól ismert PC-s alkalmazásai révén a megszokott környezet. Az üzleti oldalnak ugyanakkor kifogása lehet, hogy éppen a Microsoft alkalmazási politikája miatt, minden fejlesztésnek keresztül kell futni a Microsoft Marketplace-en, így a házon belüli kis fejlesztések nem kerülhetnek közvetlenül használatba.

Végezetül, az Optimus 7 először a Vodafone kínálatában lesz kapható, de az árát október 21-ig nem hajlandó elárulni a forgalmazó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik