Élet-Stílus

Már nem a buli, hanem az alkohol a lényeg

Alkoholmámoros hétvégék, fiatalok a toxikológián: gyakran nem is tudják milyen veszélyes útra léptek.

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a fiatalok hétvégente anélkül menjenek bulizni, hogy alkoholt is fogyasszanak. Ezzel, ha mindezt mértékkel teszik, nem is lenne semmi baj, ám sok esetben már nem is a buli a lényeg, hanem az, hogy a fiatalok rekordsebességgel igyák részegre magukat. A jelenségnek a szakirodalomban a „binge drinking” nevet adták, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy valaki 1,5 – 2,4 liter sört, vagy egy liternél is több bort fogyaszt két órán belül.

A fiatalok többsége nincs tudatában annak, hogy ez mennyire veszélyes – mondta el Dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiájának főorvosa a Nők Lapja Cafénak. Hozzátette, a fiatalok többsége nincs tudatában annak, hogy ilyenkor egy hajszálon múlik az életük, sőt, a többségük már többször került kijózanítóba is. A statisztikák szerint az alkoholfogyasztás egyre inkább terjed a fiatalok körében: 2007-ben a 16 évesek 61%-a nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt alkoholt.

A szakértőket aggasztja, hogy a kiskamaszok alkoholfogyasztása egyre inkább elfogadott lesz, szerintük ez elnézés veszélyes taktika. Rámutattak, hogy az agy fejlődése legelőször 25 éves korban tekinthető befejezettnek, ráadásul a különböző agyféltekék is eltérő sebességgel alakulnak: így tehát minél korábban kezd inni a kiskamasz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy alkoholbeteggé válik, miközben folyamatosan pusztítja az idegrendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik