Élet-Stílus

Nyolc gólt lőttünk San Marinó-nak

A magyar labdarúgó-válogatott a svédeken is a hollandokon is túltett azzal, hogy Európa-bajnoki selejtezőn 8-0-ra győzte le a vendég San Marinó-t.

A vb-ezüstérmes holland és svéd válogatott 5-0, illetve 6-0-ra győzte le a csoportban a homokzsák szerepére kárhoztatott San Marinó-t, a magyar együttes viszont túltett a többre taksált két ellenlábasánál azzal, hogy nyolc gólt rámolt be a miniállam kapujába.

Éppen annyit, mint a korábbi két találkozón összesen, és hasonlóan a 2002-es, valamint a 2003-as meccshez, ezúttal sem kapott gólt. Ugyanakkor az első helyzet a San Marinó-iaké volt, egy szöglet után Fabio Bollini fejelte Király Gábor ölébe a labdát, ámbátor ezzel vendégcsapat gyorsan le is tudta a magyar kapu veszélyeztetését.

Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata nagy kedvvel játszott, szinte végig egykapuzott. Ehhez kiváló alany volt a szerény képességű San Marinó-i együttes, amelynek a taktikája kizárólag a védekezésre épült, tetemes hátrányban is kilenc-tíz emberrel rombolt, mégsem tudta elkerülni a megalázó vereséget.

A gólgyártást Rudolf Gergely kezdte a 10. percben, saját kipattanóját fejelte a hálóba, majd Dzsudzsák Balázs szöglete nyomán a Mainz kiváló formában lévő labdarúgója, a válogatottban először kezdő Szalai Ádám csúsztatott a jobb felső sarokba. A két csatárunk a 27. percre megduplázta a góljai számán, Rudolf Koman Vladimir kiugratása és egy nagyszerű csel után helyezett az üres kapuba, míg Szalai a vendégtérfél közepén felpörgette magának a labdát, majd mielőtt lesett volna, a kapuba emelt. Nagy gól volt.

Galéria

Galéria

A 4-0-ról induló második félidőben sem hagyott alább a magyar válogatott lendülete, egy formás támadás végén Szalai a 48. percben közelről a harmadik gólját is megszerezte, míg Dzsudzsák ekkor már három gólpassznál járt. A 60. percben Rudolf előkészítőként jeleskedett, baloldali beadása után Koman 13 méterről alakította 6-0-ra az állást.

A válogatott dicséretére szóljon, hogy néhány perces üresjáratot leszámítva fölényes vezetésénél sem dőlt hátra, távoli lövésekkel is lelkesen próbálkozott (szegény Aldo Simoncininak mozgalmas estéje volt…), és olykor láttunk szép dolgokat, kreatív futballt is. A végén újabb két gólnak örülhetett a magyar szurkolósereg, amelynek hasonló páradéban azért nem mindennap van része… Dzsudzsák 22 méterről bombázott a bal felső sarokba, a 8-0-ás végeredményt pedig Gera Zoltán állította be büntetőből.

Ekkor egyébként Carlo Valentini már nem volt a pályán, a Laczkó Zsolttal történő szabálytalanságáért ugyanis a második sárga lapját, ezzel együtt a pirosat is megkapta, holott a visszajátszás után gyanús, hogy talán a láb helyett labdát pöckölte el előbb…

Ez persze mit sem változtatott a lényegen: a magyar válogatott szép estét szerzett a szurkolóinak, és önbizalommal felvértezve utazhat el a keddi, finnországi Európa-bajnoki selejtezőre, amelyen borítékolhatóan sokkal nehezebb dolga lesz, mint pénteken volt.

Nyolcmilliós segítség

Az MLSZ tájékoztatása szerint 10 590 néző látta a pénteki találkozót, így nettó 8 millió forint volt a jegybevétel, amelyet az iszapkatasztrófa károsultjainak ajánl fel.


Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
„Jó mérkőzést játszottunk, nagyon örülünk a három pontnak, szép gólokat szereztünk, ami a közönséget is kiszolgálta. Úgy vélem, a nézők jól szórakoztak. Ma megünnepeljük a győzelmet, ugyanakkor holnaptól már a finnek elleni, idegenbeli meccsre készülünk.”

Giampaolo Mazza, San Marino szövetségi kapitánya:
„Nagyon jó mérkőzést láthattunk, három gól különösen tetszett, az eredményt pedig reálisnak érzem, mert a magyarok ennyivel jobbak nálunk. Köszönöm a játékosaimnak, mindent megtettek, amit tudtak. Ha ellenfelünk így folytatja, kijuthat az Eb-re.”

Eb-selejtező, 3. forduló, E csoport:
Magyarország-San Marino 8-0 (4-0)
Puskás Ferenc Stadion, v.: Kaasik (észt)
Gól: Rudolf (10., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (93., 11-esből)
Sárga lap: Valentini (38., 91.), Della Valle (42.)
Kiállítva: Valentini (91.)
Magyarország: Király – Vermes, Juhász, Vanczák, Laczkó – Koman (Czvitkovics, 78.), Gera, Elek (Vadócz, 63.), Dzsudzsák – Rudolf, Szalai (Priskin, 64.)
San Marino: Simoncini – Valentini, Vannucci, Bacciocchi (Albani, 52.), Della Valle, F. Vitaioli – Berretti, Bollini (Cervellini, 84.), Montagna, Marani – M. Vitaioli (Bugli, 77.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik