Élet-Stílus

Hogyan kell nemet mondani a gyereknek?

Bármennyire szeretnénk, a gyereknek egyáltalán nem lehet mindent megvenni, amit csak megkíván.

Vannak dolgok, amikben meg kell találni az arany középutat, és ilyen az is, hogy mi mindent adunk meg gyermekünknek. Egy szülő nem feltétlenül rossz azért, mert nem dobálja bele a legdrágább cuccokat a bevásárlókocsiba, persze ha megengedhetik maguknak, néha akár kivételt is tehetnek. A gyereknevelés egyik legfontosabb része, hogy a szülők megtanítsák a kicsinek, hogy mindent nem lehet megvenni.

Ennek különösen akkor jut fontos szerep, ha a családi kassza is szűkebbre szabott. Az persze nem könnyű feladat, hogy a gyerekkel megértessék a szülők, nem kaphatja meg, amit szeretne. Ettől függetlenül a gyerek csak az ilyen és ehhez hasonló helyzetekből tanulhatja meg igazán, hogy olyan összegből gazdálkodjon, ami rendelkezésre áll, és hogy bizony olyan is van, hogy le kell mondania valamiről. A szülőben persze lelkiismeret-furdalást okozhat, ha nemet kell mondania, mert a legtöbben attól félnek, hogy csalódást okoznak, vagy gyerekük szeretete megrendül.

Ha dühkitörésre kerül a sor, ami néhány esetben szinte elkerülhetetlen, a szülőnek akkor sem szabad visszakiabálnia, nyugodtnak kell maradnia, és tartania kell magát az elhatározásaihoz. Függesszük fel a veszekedést, térjünk vissza a témára később, ne legyünk haragtartóak. Legyünk vele tisztában, hogy a gyermek nem utál minket, az érzelmek hevében gyakran vág oda ilyesmit az ember, pedig nem gondolja komolyan – de azért adjuk tudtára, hogy megnyilvánulásával mennyire megsértett bennünket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megvesszük a drága cuccot, csak hogy vita ne legyen? (napidoktor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik