Élet-Stílus

Dalglish a bukik liverpooli favoritja

A tulajdonosváltás valószínűleg a szakmai stábot is érintheti az őszt gyatra teljesítménnyel kezdő Liverpoolnál. Roy Hodgson helyett egy liverpooli legenda visszatérését rebesgetik.

Angliában a fogadási irodák Kenny Dalglish visszatérésére fizetnék e legkevesebb pénzt, s ez azért többet jelent holmi hírkacsánál. Az egykori skót klasszis már Rafael Benítez távozása után is felajánlotta szolgálatait, ám az egyesület vezetése akkor még – a játékoseladásokra (Mascherano, Benayoun) inkább rábólintó – Roy Hodgson mellett tette le a voksát.

A Fulham élén (illetve évekkel korábban svájci szövetségi kapitányaként) kisebb csodát tevő Hodgson azonban sikertelenül kezdte az idényt, s úgy tűnik, nagy csapathoz kerülve ismét megbukhat (korábban az Inter élén két alkalommal is megtörtént vele az a szégyen, hogy idény közben mozdították el a helyéről). Legutóbb, a Blackpool elleni, 2-1-es kudarccal zárult mérkőzésen a liverpooli közönség legelhivatottabb magja, a „Kop’ már Dalglish nevét kántálta – a skót könnyen helyzetbe kerülhet, ismét.

Dalglish 1985 és 1989 játékosedzőként, majd 1991-ig szakvezetőként irányította a klubot (három bajnoki arannyal gazdagította a vörösök vitrinjét – ő az utolsó szakember, aki bajnoki címet ünnepelt az FC élén), edzői karrierjének csúcsa azonban a Blackburn Rovers élén kivívott 1995-ös bajnoki győzelem volt. Két évvel később a Newcastle csapatával is majdnem megismételte a bravúrt (ezüstérmes lett), míg 2009-ben majd egy évtizedes kihagyás után ismét feladatot vállalt: elvállalta az akadémia vezetését szeretett klubjának, a Liverpoolnál.

Hodgson: rosszkor, rossz helyen (MTI/EPA)

Roy Hodgson: rosszkor, rossz helyen (MTI/EPA)

A liverpooli klub elnöke, Martin Broughton szerdán jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosoknak, a sokat kritizált Tom Hicksnek és George Gillettnek sikerült eladnia részesedését, a vevő a bostoni baseball-csapatot is igazgató, szintén amerikai New England Sports Ventures.

A csapat teljesítménye, illetve a tulajdonosváltás nyomán a fogadóirodáknál Hodgson esélyei igencsak megnőttek – ami a kirúgást illeti. Az idős menedzser menesztésére 4.5-öt fizetnének, s ezzel az ő pozíciója a legingatagabb a Premier League-ben.

„Remek pasas, rossz munkahely” – jellemezte az idős mester helyzetét az egyik fogadás-ügyi szakértő. „Az új tulajdonosok talán nem akarnak rögtön edzőcserével indítani, ám az, hogy a klub régen látott mélységeket megélve csak a 18. bajnokságban, alighanem cselekvésre készteti őket.”

Dalglish mellett a bukik több neves szakembert is jegyeznek. Így az Aston Villa éléről nyáron távozó Martin O”Neill követi a skótot, de az amerikai válogatottal a világbajnokságon remekelő Bob Bradley is alternatíva. A lista érdekessége, hogy egyetlen angol edző sem szerepel rajta, mindössze a csapatot egyelőre játékosként szolgáló Jamie Carragherről feltételezik, hogy el tudná navigálni a viharba került hajót.

Liverpooli menedzser-választás, oddsok:
Kenny Dalglish (skót) 2.0
Martin O’Neill (észak-ír) 4.50
Bob Bradley (amerikai) 11.0
Didier Deschamps (francia) 11.0
Michael Laudrup (dán) 11.0
Gus Hiddink (holland) 13.0
Alex McLeish (skót) 15.0
Jürgen Klinsmann (német) 17.0
Mark Hughes (walesi) 17.0
Slaven Bilic (horvát) 17.0
Jamie Carragher (angol) 34.0
John Toshack (walesi) 34.0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik