Élet-Stílus

Megkezdődött a fogadási csalók pere

A vádirat felolvasásával megkezdődött a legnagyobb szabású európai futball bundabotrány gyanúsítottjainak pere.

Szerdán megkezdődött a bundaügy bírósági tárgyalása. A négy vádlott védői az eljárás beszüntetését követelték, megkérdőjelezve a bochumi tartományi bíróság illetékességét.

Az ügyészség az legnagyobb szabású európai futball bundabotrány kapcsán csoportosan és üzletszerűen elkövetett csalással vádolja a négy férfit, akik a vádirat szerint 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegettek meg futballistákat és játékvezetőket Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülik.

Ha a bíróság elmarasztalja őket, akár tízévi börtönbüntetést is kaphatnak.

Az egyik bundameccs a 2008/2009-es évadban a Bundesliga második osztályában lejátszott Nürnberg-VfL Osnabrück találkozó volt. Marcel Schuon, az Osnabrück egykori játékosa időközben beismerte, hogy megegyezett az őt megkereső fogadókkal a mérkőzés kimenetelének manipulálásában. Emiatt utóbb a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) sportbírósága két évi és kilenc hónapi eltiltással sújtotta a labdarúgót.

A 15 német másodosztályú mérkőzés között található továbbá az Augsburg-Osnabrück (2009. április 17., 3-0) összecsapás is. Ezen a találkozón Torghelle Sándor, a hazaiak csatára is szerepelt, míg Szabics Imre az Augsburg cserepadján kapott helyet.

A befolyásolt találkozók listáján van a 2009. április 24-én játszott és 3-0-ás hazai győzelemmel végződött Újpest FC-Budapest Honvéd bajnoki mérkőzés is.

A csalásban aktív szerepet játszó Christian S.-nek, a német másodosztályú Schweinfurt volt labdarúgójának a védője felszólalásában védence ártatlanságát hangoztatta. Az elsőrendű vádlott, Nürettin G. védője viszont megerősítette, hogy védence továbbra is beismerésben van. „G.-t joggal nevezhetnénk koronatanúnak” – jelentette ki az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik