Élet-Stílus

Hullámvasúton ülnek az okostelefonok

Az Android rendszerű telefonok előretörése határozta meg az elmúlt hónapokat az okostelefonok piacán. A Google platformja leváltotta népszerűségben a BlackBerry és az iPhone készülékeket is.

A Nielsen kimutatása szerint az Android operációs rendszer terjedésének dinamikája egyértelműen felülmúlta versenytársakét. Azok, akik az elmúlt hat hónapban vettek új telefont 32 százalékban választották a Google rendszerével működő készüléket. Dupla annyian, mint idén januárban. A kanadai Research in Motion (RIM) készüléke a BlackBerry és az iPhone nagyjából az elmúlt hat hónap eladásai 25 százalékán osztozik fejenként.

Ugyanakkor összességében az okostelefonok közt még mindig a BlackBerry a piacvezető, a piac 31 százalékával, amely azonban öt százalékkal kisebb piaci részesedés januárhoz képest. A Google Android ugyanebben az időszakban 8 százalékról 19 százalékosra tudott erősödni.

A Google által fejlesztett operációs rendszer sikerének titka az egyre-másra piacra dobott készülékekben keresendő. A Samsung mellett a HTC-nak, az LG-nek is van Android alapú okostelefonja, de hamarosan a boltokba kerül a Motoroláé is.

Ki nyerhet ? (nielsen.com)

Ki nyerhet ? (nielsen.com)

Mindeközben a harc egy egész más színtéren is élesedik. A rendszerek gazdái sorra perelik be egymást. A Microsoft, amely szintén szereplője a piacnak, beperelte a Motorolát, hogy az többek közt ellopta email és naptáralkalmazását. Az Apple a HTC-vel áll csatában azzal vádolva a tajvani gyártót, hogy az mintegy 20 szabadalmát sértette meg. Ezen kívül az Apple éppen a napokban lett kártérítés fizetésére kötelezve 625 millió dollár értékben szabadalom lopásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik